Mit vigyünk magunkkal a nyaralásra?

Dr. Német Ildikó képe

Mit vigyünk magunkkal a nyaralásra?

 

A nyári vakáció beköszöntével egyre többen mennek nyaralni. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy a poggyászunkba egy útipatika is bekerüljön, mely nélkül soha ne induljunk útnak.

Ennek összeállításában szeretnék egy kis segítséget nyújtani, vegyük sorra mi kerüljön a csomagba:

·         Mindenképp legyen az utazó gyógyszertárban láz- és fájdalomcsillapítóés lázmérő. A hőmérséklet különbségek, légkondicionáló okozta megfázásos tünetek jól kezelhetők komplex készítményekkel, torokfájás elleni szerekkel.

·         Utazás során a hányinger mérséklésére B6-vitamin ill. homeopátiás gyógyszer hatásos, míg a gyomorfertőzések okozta hasmenést szén- vagy kaolintartalmú hasfogókkal kezelhetjük. Probiotikumot is feltétlenül csomagoljunk el, ami segíti idegen környezetben a bélflórát egészségesen tartani.
Sokan vannak olyanok is, akiknél az „új hely” székrekedést vagy puffadást okoz, erre is tegyük be a megfelelő szereket.

·         Sérülésekre jódtartalmú fertőtlenítőszert, kötszert és sebtapaszokat pakoljunk a csomagba. Utazás során általában kézmosásra ritkán nyílik lehetőség, így praktikus megoldás a nedves törlőkendők használata. Gyógyszertárakban vásárolható fertőtlenítő hatású törlőkendő és kézfertőtlenítő gél is.

·         Enyhébb allergiás reakció visszaszorítására szolgál a kalcium tabletta, napégés és rovarcsípés kellemetlenségeire pedig különböző hűsítő gélek, spray-k lehetnek hatásosak.
Vigyünk magunkkal rovarriasztó készítményeket és kullancskiszedő csipeszt is.

·         A naptej minimum 30-as, de inkább 50-es faktorú legyen, mellyel nemcsak a vízparton, hanem kirándulás, városnézés során is legalább ½ órával előbb be kell kenni magunkat.
Ha mégis megtörtént a baj, a napégés okozta sérülést hűsítő krémmel vagy spray-vel enyhíthetjük.
A Nap UV sugárzása, ill. a szokatlan ételek hatására a herpesz vírusok is aktiválódhatnak, ezért vigyük magunkkal a már bevált krémet, hisz nem foglal nagy helyet, viszont sokat segíthet ha kéznél van. 

Utazás során ügyeljünk arra, hogy útipatikánk minél szárazabb, hűvösebb, fénytől védett helyen legyen.
Ha hűtőben tárolandó szert kell vinnünk magunkkal, jégakkus hűtőtáskában szállítsuk.

Fontos, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket se felejtsük otthon! Érdemes a napokra kiszámolt mennyiségnél többet vinni, ha valamiért nem sikerül időben hazautazni, legyen elegendő mennyiségű gyógyszer.

A repülőutaknál a kézipoggyászban legyenek a gyógyszerek, egy esetleges poggyászeltűnés miatt ne maradjunk orvosság nélkül.

 

Utazásra készülő vásárlóinknak kollégáimmal együtt szívesen adunk tanácsot és együtt állítjuk össze a legcélszerűbb gyógyszercsomagot, figyelembe véve az úti célt, időtartamot és ismert betegségeket.