Síelésre készülve

Dr. Német Ildikó képe

Síelésre készülődve


A gyönyörű hófödte hegyekben síelve sokan megfeledkeznek bőrük megfelelő védelméről, mely ilyenkor télen épp oly fontos, mint az év többi évszakában. A síeléssel egybekötött téli vakációnkra készülődve fontos tudatosítanunk magunkban, hogy testünket a borús és napsütéses időben egyaránt érik a Nap káros sugarai. Síeléskor is fokozott védelemre szorul a bőrünk, a fehér hó ugyanis nagymértékben visszaveri az UV sugarakat, ezzel sokszorosítva azok káros hatását. Azt is fontos tudnunk, hogy a magas hegyeken a napfény jóval erősebb, mint a tengerszinthez közelebbi területeken, ráadásul az alacsony hőmérséklet miatt nem érezzük oly intenzívnek a napsugárzást.

A napfény azonban nem az egyetlen időjárási tényező, amely síeléskor próbára teheti bőrünket: a hideg, a szél és a száraz levegő a bőr kiszáradását és kivörösödését okozhatja. Nem elég tehát az UV-fény elleni védelemre koncentrálnunk, gondoskodnunk kell bőrünk hidratáltságáról is.

Íme, néhány igazán egyszerű óvintézkedés, amelyekkel megelőzhetjük bőrünk korai öregedését, kiszáradását valamint a leégés káros hatásait és kellemetlen tüneteit:


A fényvédőkrém használatáról még véletlenül se feledkezzünk meg a sípályára készülődve! Javasolt minimum 30 faktoros krém beszerzése, de természetesen a magasabb faktorszám fokozottabb védelmet jelent. A fényvédőkrémet nem elegendő a síelés előtt alkalmaznunk, használatát 2 óránként érdemes megismételni. Ezzel az egyszerű óvintézkedéssel megelőzhető az irritáció, a pigment foltok kialakulása, a leégés, és megőrizhető a bőr rugalmassága is. Fontos az is, hogy ne a megszokott nappali hidratáló krémünket használjuk, mely a téli mínuszokban az arc pórusaiban megfagyhat, károsítva ezzel a bőrréteget. Ilyenkor inkább valamilyen zsírosabb arcápolót alkalmazzunk, mely védőrétegként szolgálva segíti a bőr nedvességtartalmának megőrzését és a fagyás okozta károsodások megelőzését.

Az esti tisztálkodás után érdemes testünket valamilyen hidratáló testápolóval és arckrémmel kényeztetni.

Mindenképp gondoljunk az ajkunk védelmére is, s használjunk valamilyen jó minőségű ajakápolót. Érdemes olyat választanunk, amely nemcsak tápláló összetevőket tartalmaz, hanem fényvédőt is. Az erős napsugárzás hatására könnyen kialakulhat herpesz is, így aki erre hajlamos, vigyen magával herpesz elleni készítményt is.


Ne feledjük tehát, hogy bőrünk védelme a sípályákon ugyanannyira fontos, mint a nyári vakáción: a Nap égető sugarait kevésbé érezzük a hideg levegőn, éppen ezért a napfény még veszélyesebb a védtelen bőrre. A férfiak bőrének egészsége ugyanúgy védelemre szorul, így a fényvédő krém használata számukra is kötelező!


Balesetmentes, élményekben gazdag síelést kívánunk!


Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész


Címkék: