Orrcsepp vagy orrspray?

Dr. Német Ildikó képe

Orrcsepp vagy orrspray?

 

Az influenza szezon épp csak elmúlt, de sajnos még mindig nem lélegezhetünk fel, mert egyrészt a csalóka tavaszi időjárás miatti megfázások, másrészt az egyre erősödő allergiaszezon miatt sokan térnek be a patikába orrdugulás panaszával. Ilyenkor a szakember első kérdése a beteghez: „Orrcseppet vagy orrspray-t szeretne?”

Nézzük mi a különbség a kétféle gyógyszerforma közt:

Amikor orrcseppet alkalmazunk, a becseppentett szer csupán érkezési helyén képes kifejteni hatását, fejünk ide-oda döntögetésével is csak minimális területen terjed szét, az arcüregeket bélelő nyálkahártyára pedig gyakorlatilag el sem jut: a felesleg lefolyik a torkunkon, nemegyszer kesernyés ízt hagyva maga után.

Ezzel szemben az orrspray hatóanyaga a befújást követően porlasztott formában kerül a légutakba, a lehető legnagyobb nyálkahártya felületen, illetve a nehezebben hozzáférhető arcüregekben is kifejtve ezáltal hatását. Hogy mindez mit jelent számunkra? Elmarad a kesernyés utóíz, és nagyobb mértékben, hamarabb csökken az orrdugulás. Ennek alapján állítható, hogy a spray formában alkalmazott készítmény hatékonyabb, mint ugyanaz cseppes formában. Azonban még az orrspray hatékonysága és biztonságossága is fokozható, ha betartjuk a következő tanácsokat:

  • minden spriccelés előtt alaposan fújjuk ki az orrunkat

  • a másik orrlyukat fogjuk be a szabadon maradt kezünkkel

  • az orrspray befújása közben az orrunkon keresztül vegyünk levegőt

Az orrspray alkalmazása ráadásul kényelmesebb is, a szokásos napi tevékenységeink közben ülve vagy állva is használható, s nem kell olyan testhelyzeteket felvenni, ami az orrcsepp hatékony alkalmazásához lenne szükséges. A patikánkban készített egyedi, orvos által rendelt gyógyszerekhez is kérhető már az orrspray feltét.

A hazai gyógyszerpiacon nagyon sokféle orrcsepp és orrspray kapható, ezek hatás szerint többfélék lehetnek. Így az orrdugulás és orrfolyás elleni szereknek is 2 nagy csoportját különböztethetjük meg:

  1. Orrnyálkahártya ereit szűkítő, ún. lohasztó hatású orrcseppek és orrspray-k, melyek az orrdugulást szüntetik meg azáltal, hogy az orrban lévő ereket összehúzzák. Így a kialakult duzzanat csökken és az orrjárat szabaddá válik, a beteg újra kap levegőt. Napi 3-4x használhatjuk őket és a hatásuk szinte azonnal kialakul.

Ezen hatása viszont csak rövidtávon működik. Fontos tudni, hogy ezeket a gyógyszereket 1 hétnél tovább sose használjuk a hozzászokás veszélye miatt!

Folyamatos kezelés után számolni kell a hatás csökkenésével, sőt egy fordított hatással is, aminek következtében végül nehezen kezelhető orrdugulás alakul ki mellékhatásként.

 

  1. Orrnyálkahártya gyulladását csökkentő szteroid tartalmú orrspray-k, melyeket allergiában használunk. Ezek hatása a befújást követően órák múlva kezd kialakulni és a maximális szintet kb. 2 hét múlva éri el napi egyszeri befújás mellett. Mindegyik csak receptre kapható.

Utolsóként ne feledkezzünk meg a tengervizes orrspray-kről, melyekből szintén többfajta változat kapható. Van izotóniás, hipertóniás, különböző illóolajjal vagy nyákoldóval kombinált. A konyhasó tartalom mellett található bennük sokféle értékes ásványi anyag és nyomelem (magnézium, kálcium, vas, réz, cink, mangán) is. Segítik az orrüregek tisztántartását, a beszáradt nyák, valamint a por, pollenek, baktériumok eltávolítását, az orrnyálkahártya nedvesen tartását. A hipertóniás oldatok egyszerű vízelvonás révén lohasztják le az orrnyálkahártya duzzanatát, így természetes módon szüntetik meg az orrdugulást.

A tengervizes oldatok csecsemőknél (2 hetes kortól), terhességben és szoptatásban biztonsággal alkalmazhatók.

Végezetül még egy fontos aranyszabály:

Ahogy a fogkefénket se osztjuk meg mással, ne tegyük ezt az orrcseppünkkel és az orrspray-nkkel se! Az adagoló felszínére tapadt kórokozók felülfertőződést okozhatnak, ezért legyen mindenkinek saját készítménye - így hatékony és higiénikus marad a használata!

 

Dr Német Ildikó

Gyógyszerész, Szent Sebestyén Gyógyszertár, Nagykovácsi