Kullancscsípés megelőzése és kezelése

Dr. Székelyhidi Katalin képe

Mit tegyünk, mit ne tegyünk kullancscsípés esetén?

 
A kullancsot minél előbb távolítsa el!
Az  eltávolításkor ne nyomja össze a kullancs testét. Minden olyan  beavatkozás, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor  összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát.

A kullancscsipés helyét fertőtlenítse jódoldattal (pl. Betadinnal)!
A  kullancsot megőrizheti, ha nem biztos abban, hogy nem  fertőzött a kis parazita, ezáltal lehetősége van egy egyszerű otthoni  tesztet elvégezni: gyógyszertárunkban kapható kullancs-teszt, amely  segítségével kimutatható, hogy fertőzött-e az általunk kiszedett  kullancs a Lyme-kórt okozó baktériummal.
 

A kullancs kiszedéséhez ne használjon krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket, gyufát és ne tekergesse a kullancsot
Miután megfogta a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdte, hagyja fél  percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól  tartani, hogy beszakad a szájszerve.
Ha mégis beszakad, ne piszkálja ki, abból csak baj lehet, kilökődik magától.

 
A csípést követően semmilyen védőoltás sem indokolt. (Ritka kivétel, ha már épp egy hete megkaptuk az első oltásunkat.)
 
Mikor indokolt a kullancscsípés után vérvizsgálat?
Panaszmentesség esetén sohasem.
 
A Lyme-kór szexuális úton nem terjed.
Az anyatejben kimutatható a kórokozó, de nem fordult elő, hogy valaki ily módon fertőződött volna.
Vérátömlesztéssel a fertőzés nem terjed.
A fertőzés a csípést követően órákon belül is kialakulhat.
A magzat fertőződhet, és a fertőzés az első trimesterben magzati halálhoz vezethet.
A fertőzés előfordulhat a kullancscsípés felismerése nélkül is. Ha a kullancs jóllakott, magától távozik, és minél fiatalabb alakról van szó, annál hamarabb.
 
Megelőző antibiotikum-kezelés
TILOS! Hogyha  a csípés után alkalmaz valamilyen készítményt, Lyme-folt már nem jelenik  meg, de a kórokozó attól még életben maradhat. Elmarad a jellegzetes  klinikai tünet, aminek felismerésével a betegség már akkor kezelhető,  amikor még nincs semmilyen szövődmény. A szerológiai reakció is hosszú  időre negatív lesz. Így aztán nem sok esély marad a fertőzés  felismerésére.
 
Megelőzés
A  kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a bozótos területek  kerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb  a támadó kullancs. Április-július a legveszélyesebb időszak. Ha csak  lehet, nadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni. A nadrágot tűrjük  be a zokni alá. A trikónkat tűrjük a nadrágba. Hosszú hajúak fogják  össze a hajukat, viseljék kontyban, vagy sapka alá tűrve.
 
A kullancsok által terjesztett betegségek elleni védőoltásról a háziorvosoknál illetve a gyerekorvosoknál érdeklődhetnek!
 

További információk a www.kullancs.hu oldalon!

Dr. Székelyhidi Katalin
Gyógyszerész