Kézmosás Világnapja

Dr. Német Ildikó képe

A betegség megelőzés egyik kulcsa

 

Október 15-én van a kézmosás világnapja. Kiskorunktól fogva azt halljuk, hogy mossunk mindig rendesen kezet, mégis sokan még felnőttként sem tudják, hogyan kell ezt helyesen megtenni. Pedig olyan lényeges ismeretről van szó, mely nagymértékben hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez.

Szomorú, de különböző fertőző betegségekben még ma is évente több mint 3 millió gyermek hal meg a világon azért, mert nem mosott megfelelően kezet.

A kézmosás az egyik legalapvetőbb higiéniai követelmény, mivel kezünk számos tárggyal, s így baktériumok, gombák és vírusok millióival kerül közvetlen kapcsolatba naponta. Ezek számát jelentősen csökkenthetjük, ha megtanuljuk, hogyan kell helyesen kezet mosni. Ez különösen fontos ilyenkor ősszel és télen, a náthás és influenzás megbetegedések időszakában. Elegendő kezet fogni egy beteggel vagy a tömegközlekedési járművek kapaszkodójához érni, s máris a kezünkön vannak a kórokozók, ahonnan már csak 1 lépés, hogy az ajkunkon, orrunkon keresztül bejussanak a szervezetünkbe.

Mikor mossunk kezet?

·         Rögtön hazaérkezés után

·         Főzés előtt és közben – nyers húsok, zöldségek, gyümölcsök érintése után

·         Étkezések előtt

·         Szemetes használatát követően

·         Orrfújás, köhögés, tüsszögés után

·         Mosdó használata, csecsemők pelenkázása után

·         Betegekkel való találkozásnál

·         Sebkezelés előtt és után

·         Állatok simogatása, etetését követően

Gyakori hiba, hogy sokan a kézmosást túl hamar „letudják”. Az alapos kézmosáshoz először nedvesítsük be a kezünket, majd szappanozzuk be. A habzó szappannal gondosan dörzsöljük át az egész kezünket legalább 20 másodpercig. Folyó vízzel öblítsük le, s ha lehet, ismételjük meg a műveletet. A helyes kézmosás végeztével töröljük szárazra a bőrünket mindig száraz kéztörlővel, mivel a nedves törülközőn rengeteg mikroba lehet. Mosakodás szempontjából mindegy, hogy hideg vagy meleg vizet használunk. A kórokozók elpusztítására olyan forró víz kellene, aminek hőmérsékletét a kezünk már nem bírná el. A meleg víz a zsírt jobban oldja, viszont a bőrünket is felpuhítja, így fogékonyabbá téve a fertőzések ellen. Ezzel szemben a hideg víz alkalmazásával rengeteg energiát spórolhatunk meg.

Nagyon fontos, hogy már gyerekkorban tudatosuljanak az alapvető kézmosási szabályok és rutinná váljon a helyes kézmosási gyakorlat.


Kérdése van a témával kapcsolatban? Írjon nekünk ITT!


Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész

Címkék: