Hányás, Hasmenés

Dr. Német Ildikó képe

Hányás, hasmenés

 

Az elmúlt hetekben országszerte egyre többen betegedtek meg egy hányást és hasmenést okozó vírus következtében. Mivel ez a vírus gyerekeket, felnőtteket egyaránt érintette, sokan tértek be patikánkba tanácsokért és gyógyszerért.

Miként tudunk minél hamarabb kigyógyulni e kellemetlen tünetekből?

A hasmenéssel, hányással járó vírusfertőzések okozta panaszok általában pár nap alatt megszűnnek. A nagyobb folyadékveszteség főként csecsemő- illetve időskorban veszélyes, de a megfelelő folyadékpótlásra mindenkinél figyelni kell a kiszáradás megelőzése érdekében. Ez történhet szénsavmentes ásványvízzel, gyümölcsteával, szűrt gyümölcslével, valamint a gyógyszertárakban kapható rehidráló szerekkel, melyek pótolják az elveszett ásványi anyagokat és nyugtatják a gyomrot. Súlyosabb esetben infúzióra is szükség lehet. A folyadékpótlás hányás után leghamarabb 20-30 perccel, mindig kortyonként, inkább hideg, mint meleg itallal történjen, mivel a meleg folyadék is ingerelheti a gyomrot. A beteg semmiképp ne fogyasszon fehérje- vagy rosttartalmú élelmiszert, mert az órákig még a gyomorban marad, fokozva az újbóli hányás veszélyét. A hányás csillapítására próbálkozhatunk gyógyszerekkel is (homeopátiás szopogató tabletta, B6-vitamin, felnőttek és nagyobb gyerekek esetén Daedalon tabletta), de a szájon át adandó szereket sokszor a betegek kihányják még a felszívódás előtt. Ilyenkor célravezetőbb lehet a kúp (mely gyerekeknél receptköteles!), ha hasmenés nem kíséri a betegséget.

Most nézzük mi az a néhány, hányáshoz kapcsolódó tünet, amikor mindenképp orvoshoz kell fordulnunk:

·         a beteg folyamatosan, sugárban hány

·         nagyon magas láz kíséri a betegséget, ezzel növelve a kiszáradás lehetőségét

·         tarkómerevség, fejfájás, aluszékonyság alakul ki

·         véres hányás jelentkezik

·         a beteg mindent kihány, amit itatunk vele

 

Hasmenésről akkor beszélünk, ha valakinek napi háromnál többször van híg széklete. Kórokozói a gyomor- bélrendszer különböző területein olyan elváltozásokat eredményeznek, melynek következtében romlik az emésztés és a felszívódás, fokozódik a bélmozgás, valamint ez esetben is folyadék- és sóveszteség keletkezik.

Kezelésében itt is elsődleges a folyadék- és sópótlás a fent említett módon. Fontos szerepet tölt be a diéta is, mely során az enyhén cukros tea mellett a sós ropi, főtt rizs és sárgarépa, alma, banán ideális táplálék lehet. A szűrt gyümölcs- és zöldséglevek gyulladáscsökkentő anyagokat és a bélbolyhok sejtjeinek gyógyulását segítő vitaminokat tartalmaznak. Rendkívül jó hatású a pektinekben gazdag, finomra reszelt almapüré, mely bevonja a bélfalat, leköti a toxikus anyagokat, ezzel segítve a bél tisztulását. Éhezni nem szükséges, a gyakori, kis mennyiségű étkezés javasolt.

Amennyiben gyógyszeres kezelés is szükséges, fontos, hogy fertőzéses eredetű hasmenésben sose adjunk loperamid vagy difenoxilát tartalmú szereket, melyek a bélperisztaltikát lassítják. A felgyorsult bélmozgással a fertőző vírusok és baktériumok toxinjai is távoznak a szervezetből, amelyek a hasmenés megszűntetésével a bélrendszerben rekednek, lassítva ezzel a gyógyulás folyamatát. Ilyen esetben kizárólag aktív szén és egyéb bél adszorbensek adhatók, melyek megkötik a kórokozókat. Ha a hasmenéssel ezen anyagok is kiürülhetnek, a gyógyulás folyamata is gyorsabb lesz. Fontos tudni még, hogy ezeket sose vegyük be más gyógyszerrel (probiotikummal) együtt, mert azokat is megkötve hatástalanítják a szervezetben.

Mind a hasmenés, mind pedig a hányás is károsítja a bélflóra állapotát, ami puffadáshoz, emésztési zavarokhoz vezet, valamint lassítja a gyógyulás folyamatát. Ezért is fontos e betegségeknél minél hamarabb a probiotikumok szedése, mellyel visszajuttathatjuk a jótékony baktériumokat a szervezetünkbe, segítve ezzel a felépülés folyamatát. Ezen szerek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt biztonságosan adhatóak.

Mindezek mellett nagyon fontos a megfelelő higiénia, a gyakori és alapos kézmosás a megelőzés céljából.


Kérdése van a témával kapcsolatban?
Írjon nekünk itt, vagy kérdezze gyógyszerészeinket!


Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész