Ehető vagy sem? - Itt a gombaszezon!

Dr. Német Ildikó képe

Ehető vagy sem? Itt a gombaszezon

 

A sok csapadék, a nyár végi és őszi kellemes meleg és a nedves idő kedvez a gombák fejlődésének. Ilyenkor különösen nagy számban fordulnak elő az erdőkben és a réteken. Természetjárásunk során gyakran találkozhatunk vadon növekvő gombafajtákkal. Akik szeretik a gomba ételeket, szinte ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy a szebb példányokat begyűjtsék, hazavigyék és különféle ételként elkészítve elfogyasszák.

A gombáknak igen magas a víztartalma (kb. 90%), de gazdagok növényi eredetű fehérjében, valamint van bennük szénhidrát és zsír is. Némelyik gombának akár a húséval egyenértékű tápértéke van. Íz- és aromaanyagaik teszik különösen kedveltté, miközben fogyasztásuk csekély kalória-bevitellel jár. Cukorbetegek és fogyókúrázók számára korlátlanul fogyasztható. Megtalálható bennük az összes B-vitamin, D-vitamin, magnézium, folsav, C-vitamin, vas, foszfor, cink, kálium, réz, szelén, mangán.

A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt.  Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!

Közismert tény, hogy nem minden fajta gomba ehető. Vannak közöttük szép számmal előforduló veszélyes, étkezésre teljesen alkalmatlan, mérgező egyedek is. Elkülönítésük nem egyszerű feladat, komoly szakértelmet kíván. Tévesek az olyan általános megkülönböztető nézetek, hogy az undort keltő szag, vagy íz, a színük, a „tejnedvük„ alapján eldönthető lenne, hogy ehető-e vagy sem. Az sem igaz, hogy amely gomba elszínezi a kés pengéjét, étkezésre nem ajánlott.

Az erdei gombák illatával, aromájával a termesztett gombáké nem vetekedhet, de beszerzésükkel nagyon elővigyázatosnak kell lenni! Csak termesztési igazolással ellátott vagy gombavizsgáló szakellenőr által megvizsgált és emberi fogyasztásra alkalmasnak minősített gombát vásároljunk!

Magyarországon évente közel 100 esetben fordul elő gombamérgezéses rosszullét. Sajnos, túlnyomó részük halálos kimenetelű. Statisztikai tény, hogy a halállal végződő esetek okozója – mintegy 98%-ban – a gyilkos galóca néven ismert gombafajta.

Miről ismerhető fel a gyilkos galóca?

Kalapja általában sárgászöld, olajzöld, barnás zöld színű, de kifakulva csaknem fehér is lehet. Lemezei sűrűn egymás mellett helyezkednek el, a fiatal és idősebb példányoknál egyaránt fehér színűek. A gyilkos galócának nagy, fehér, lelógó gallérja van. (A csiperkéknek és az őzlábnak szintén van gallérja, de ezeknek nem fehér a lemeze; a galambgombának pedig ugyan fehér a lemeze, de egyáltalán nincs gallérja. A gallér a pereszkéknél is hiányzik.) Ha egyben fordítjuk ki a talajból (és nem csak a levágott kalapját látjuk), egyből feltűnik a gyilkos galóca nagy, elálló szélű bocskora, amely úgy veszi körbe a gomba szárát, mintha egy kis kehelybe állították volna. A tönk fehéres, de a gallér alatt sokszor zöldes-barnás, a kalaphoz hasonló színű, csak annál halványabb kígyóbőrszerű márványozás látható. A fiatal gombát egy fehér burok veszi körül.

A gombamérgezés tünetei:

Ha az ételbe akár csak egy darab gomba is bekerült, az elegendő lehet 8-10 ember súlyos megbetegítéséhez, esetleg halálához!

Az első tünetek 6-12 óra múlva, néha ennél is később jelentkeznek. Rossz közérzet, fejfájás, remegés, gyomor- és hasfájás, csillapíthatatlan hányás jelentkezik. Hamarosan idegrendszeri eredetű jelek társulnak a felsorolt tünetek mellé, mint pl. zavartság, esetleg hallucinálás, eszméletvesztés.

Minden perc késlekedés növeli a halálos végkifejlett kockázatát!  

Tennivalók gombamérgezés gyanúja esetén:

A betegen friss levegő biztosításával és nagyon bőséges folyadékpótlással segíthetünk a mentők megérkezéséig. A kórházban infúziók, gyomormosás, oldott orvosi szén itatása az első tennivaló, a keringés fenntartása mellett. Ha a gomba méreg anyagai nagyobbrészt felszívódtak már, bekövetkezik a máj és a vese működésének visszafordíthatatlan károsodása.

A gombamérgezés elkerülésének legfontosabb szabályai:

  1. A leglényegesebb: Minden a természetben gyűjtött gombát teljes egészében ajánlatos hiteles gombaszakértővel átvizsgáltatni! A vizsgálat ingyenes.

  2. Csak kifejlett, egészséges példányokat szedjünk, amelyeken jól felismerhetőek a gomba jellegzetességei.  Ha ismeretlen gombafajt találunk, egészben fordítsuk ki a földből, majd más gombáktól, ételtől elkülönítve tegyük papírzacskóba, és így vigyük el a szakemberhez.

  3. Házalótól, zugárustól soha ne vásároljunk gombát! Piacon is csak olyan árustól, aki előzetesen elvégzett vizsgálati igazolást tud bemutatni.

  4. A gombát elkészítés előtt bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk, majd alaposan süssük-főzzük meg.

  5. Mindig csak frissen elkészített gombaételt fogyasszunk, mert gyorsan megromlik.

Végezetül: Ha a vadon termett gomba fogyasztása után a fentebb felsorolt panaszok, tünetek lépnek fel, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hogy a megfelelő kezelés megkezdése mihamarabb megtörténhessen!

 1458503993630017.png

Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész

 

Érdekesnek találta a cikket?
Iratkozzon fel patika-tippünkre, melyben a sok érdekesség mellett páratlan akcióinkról is elsőként tájékozódhat!


Címkék: