Fényérzékenység

Dr. Német Ildikó képe

Fényérzékenység


Még javában tart a nyár, a szünidő, ilyenkor biztosan Ön is több időt tölt a szabadban. Azonban, ha nem fordít kellő figyelmet a napvédelemre, a leégés könnyen megkeserítheti a felhőtlen pihenést.

Szerencsére ma már szinte mindenki tisztában van azzal, milyen fontos megelőzni a napégést, ezzel csökkentve a bőrrák kialakulásának rizikóját.

A közismert veszélyek mellett azonban fontosnak tartom, hogy megismerje a kevésbé gyakori kockázatokat is. Így például azt, hogy bizonyos gyógyszeres kezelések növelhetik a bőr napfényre való érzékenységét és ezzel napallergiát váltanak ki.

A hétköznapi életben napallergia néven ismert betegség 2 csoportra osztható: fototoxicitásra és fotoallergiára.   

Fototoxicitás gyakran fordul elő, ha az UV-sugarak és az adott gyógyszer egy időben vannak jelen, a napfény hatására a bőrön kicsi, viszkető csalánkiütések, vörös foltok jelentkeznek. A fotoallergia ritkábban jelentkezik, hátterében valóban allergia áll. Azoknál alakul ki, akiknél valamilyen túlérzékenységi reakció jön létre vegyszer, kozmetikum vagy gyógyszer és a napfény együttes hatására.    

A lenti ábrán bemutatom Önnek, mi a különbség a fototoxikus és fotoallergikus reakciók közt:

 


FOTOTOXIKUS

FOTOALLERGÉN

Tünet

kiütés, duzzanat,

bőrpír, hólyagok,

égő fájdalomérzés

viszkető, ekcémás

jellegű bőrgyulladás

Megjelenés

csak a napnak kitett

területen

az egész testen

előfordulhat

Hatóanyaggal való

többszöri találkozás után alakul ki

 

nem

 

igen

Hatóanyag mennyisége, melytől kialakul

 

nagy

 

kevés

Előfordulás

gyakori

ritka

Kialakulása

pár órán belül

1-3 nap

 

Környezetünkben nagyon sok anyag fényérzékenyít, így például bizonyos növények, zöldségek és gyümölcsök (répafélék, citrusfélék), kozmetikumok (egyes parfümök, dezodorok, szappanok, bergamott- és szantálfaolajat tartalmazó készítmények), valamint számos külsőleg illetve belsőleg alkalmazott gyógyszer is okozhat ilyen panaszokat. Ezek lehetnek egyes antibiotikumok, fogamzásgátlók, nyugtatók, szívre ható gyógyszerek, vízhajtók, cukorbetegségre, epilepsziára felírt tabletták, bőrgyógyászati, továbbá kemoterápiás készítmények. Ugyancsak fokozhatja a Nap károsító hatását a sokak által használt ibuprofen, ketoprofen és naproxen tartalmú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer.

Ha fényérzékenyítő anyaggal találkozik a szervezete, kiemelkedően fontos a védekezés az UV-sugarak ellen. Ezt elsősorban a napfény kerülésével teheti meg, (pl. fedje ruhával testét) ezenkívül használjon magas faktorszámú fényvédő krémet. Ha mégis kialakultak a tünetek, használjon hűsítő, nyugtató krémeket, spray-ket, súlyosabb esetben azonban antihisztamin tabletta, vagy vényre felírt szteroid kenőcsök alkalmazása javasolt.

Mindenképp forduljon orvoshoz, ha a fent említett tünetek a kezelés hatására nem csökkennek vagy múlnak el!

Amennyiben nem biztos benne, hogy az alkalmazott gyógyszereinek van-e ilyen mellékhatása, feltétlenül kérdezze meg erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészeinket!


Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész