Az ALLERGIÁRÓL

Dr. Borza Petra képe

ITT A TAVASZ!!!!

"De mitől folyik az orrom? Mitől viszket a szemem?  Megfáztam? Vagy ALLERGIA???"

 

A  tavasz nem csupán a kellemes időt és a szép virágokat hozza el, sajnos  vele együtt  elkezdődik a tüsszögéssel, orrdugulással, könnyezéssel járó  allergiaszezon is. Becslések szerint a világon több,  mint 400 millió  ember szenved valamely allergiás eredetű betegségben.  Az allergia nem  más, mint az immunrendszer téves válasza olyan anyaggal szemben, amely  normális körülmények között nem jelent veszélyt a szervezetre. Ezen  anyagokat hívjuk allergéneknek. Leggyakrabban a légutakon vagy az  emésztőrendszeren keresztül jutnak be, ritkábban bőr általi kontakt is  kiválthat túlérzékenységi reakciót.

Mik is a leggyakoribb allergének?

 Tavasszal leginkább a kültéri allergének, tipikusan a fák pollenjei, míg  nyártól őszig inkább a füvek és a gyomok pollenjei okozzák a panaszokat  szezonálisan változó intenzitással.

Május-júniusig  virágzik a mogyoró, az éger, a bodza, a kőris, a platán, a nyírfa vagy a  fűzfa, míg nyártól kora őszig a fészkesek, ernyősök, libatopfélék,  csalánfélék, füvek (pázsitfű, zab, búza) és gyomok (parlagfű, üröm,  pitypang, paréj) szórják a polleneket. A virágzások megindulásával  köszönt be az allergiás rhinitis (szénanátha) tünetegyüttes időszaka,  amelynek szezonális és egész éven át tartó (perenniális) típusa van. Az  évszakhoz kötött formáját általában a levegőben terjedő pollenek váltják  ki. Ekkor az orr, a szájpadlás, a garat és a szemek fokozatosan  viszketni kezdenek, majd könnyezés, tüsszögés, vízszerű orrfolyás vagy  orrdugulás jelentkezik. A légúti tünetek miatt gyakran elalvási  nehézség, fejfájás jelentkezik, ami sajnos ingerlékennyé is tehet.

Azonban az allergiás rhinitis tüneteit mérsékelni lehet!

Ma már tabletta, orrspray és szemcsepp formájában is elérhető allergia ellenes gyógyszerek léteznek. Ezek ún. antihisztamint  tartalmazó készítmények, amelyeknek egy jó része vény nélkül is kapható  a patikákban. Hatékonyan, nagyjából fél-egy óra múltán csökkentik az  orrviszketést, tüsszögést orrfolyást, azonban csak minimálisan  befolyásolják az orrdugulást. A tablettákból elegendő napi 1-et szedni,  ezt viszont ajánlatos az esti órákban, vagy lefekvés előtt bevenni,  hiszen álmosíthatnak. Leghatékonyabb akkor a kezelés, ha már az  allergiaszezont megelőzően, preventíven kezdjük el szedni!

Az orr tüneteire jó alternatív megoldást nyújt a nazális antihisztamin;  orrspray, orrcsepp formájában, amely hatása az orálisan szedhető  tablettákhoz hasonló. Napi 2-3x, mindkét orrnyílásba történő befújása  javasolt.

Az orrdugulás megszüntetésére sós vizes orrcsepp/ orrspray ajánlott, ez nem károsítja az orrnyálkahártyát és huzamosabb ideig is alkalmazható!

Ha döntően inkább a szemtünetek dominálnak (és ez mindig kétoldali!),  használhatunk olyan allergia ellenes szemcseppet, amely az égő,  viszkető, könnyező szemnek gyors enyhülést hoz. Általában napi 3x1-1  csepp elegendő.

Tudta, hogy már néhány egyszerű tanács megfogadásával csökkenthetjük a kellemetlen allergiás tünetek kialakulásának esélyét?

 Ha ismeri, hogy pontosan mire allergiás, figyelje a pollenjelentéseket  és  a pollennaptárat és kezdje el a megelőző kezelést már 2-4 héttel a  szezon előtt! Hordjon  jól szellőző, könnyen mosható ruházatot. Ha a  szabadban sétált vagy kirándult az erdőben, érdemes még aznap hajat  mosni, ugyanis a pollenek könnyen megtelepedhetnek a hajszálak között.  Az sem mindegy mely időpontban szellőzteti lakását: hajnalban ugyanis  legkisebb a levegő pollenkoncentrációja.


A perenniális náthát kiváltó források leggyakrabban a házipor, állati  szőr, penészgomba, különböző kémiai anyagok. Ezekkel az allergénekkel  folyamatosan találkozik a szervezet, kiiktatásuk is meglehetősen nehéz.  Sokan a házi poratkára allergiásak, de valójában az atka ürülékének  fehérjéje váltja ki a reakciót. Ez leggyakrabban este lefekvéskor  jelentkezik, általában orrdugulással vagy tüsszögéssel kísérve. Az atka  előszeretettel bújik meg a paplan, párna vagy az ágyneműhuzat szálai  között, de régi szőnyeg, falvédő vagy plüss állat is sajnos tele lehet  poratkával. Legkönnyebb ezen tárgyak kiiktatása, de ha nem szívesen  válunk meg szeretett szőnyegünktől, akkor érdemes egy HEPA szűrővel  felszerelt porszívót beszerezni, amely nagy hatékonysággal szűri ki a  kis méretű részecskéket is. Az ágyneműk minimum    60 °C-on történő  mosása hatékony megoldásnak bizonyul. Köztes időkben az ágynemű  „napoztatása” elöli az élő atkákat (azonban a már lerakott ürülékre  nincs hatással). Ha házi kis kedvencünk szőrére vagyunk allergiásak,  érdemes őt legalább a hálószobán kívül tartani :-)
Ezen néhány apró praktikával Ön is sokat javíthat állapotán az allergiaszezon idején is. :-)

Kérdése van a témával kapcsolatban?
Írjon nekünk, vagy kérdezze gyógyszerészeinket a patikában!

Várjuk szeretettel!

Dr. Borza Petra

Gyógyszerész

Tanácsok pollenallergiásoknak.jpg