Anyatejes táplálás Világnapja - Augusztus 1.

Dr. Német Ildikó képe

 

Anyatej – a legnagyobb kincs

 

Augusztus 1. a Szoptatás Világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete. Ez alkalomból szeretnék pár gondolatot megosztani a szoptatásról.


A világ egyik legszebb és legtermészetesebb élménye a szoptatás, még akkor is, ha sok nő számára nem megy oly könnyedén, mint szeretné. Szerencsére Magyarországon szinte minden anya megpróbálja szoptatni újszülöttjét a szülés után. Ezzel a gyermek a legjobb indítást kapja az élethez: nincs más olyan módja a csecsemőtáplálásnak, ami ennyire tökéletesen biztosítaná a gyermek egészségét és testi, lelki fejlődését.


Az anyatej összetételében és mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a csecsemő igényeihez. A gyermeknek fél éves koráig sem más folyadékra, sem táplálék kiegészítésre nincs szüksége. Ne vegyük el az értékes anyatej helyét más folyadékokkal!

Kivétel ez alól a nyári időszak vagy betegség, ugyanis a nagy melegben ill. láz esetén szükség lehet kiegészítő folyadékpótlásra is.


A tápszerekkel ellentétben az anyatej speciális védelmet nyújt a kórokozókkal szemben és soha nem vált ki allergiás reakciót. A kisgyermek fejletlen immunrendszerét 2 éves korig az anyatejben levő védőanyagok támogatják. A benne megtalálható vitaminok és nyomelemek igen jól hasznosulnak a babák szervezetében. A szoptatott gyermekeknél ritkábban fordulnak elő olyan betegségek, mint pl. allergia, felső légúti és emésztőrendszeri fertőző betegségek.  Kutatások igazolják, hogy az anyatejjel tápláltaknál felnőtt korban kisebb a túlsúly, a szív – és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és egyes daganatos megbetegedések száma. A szopómozgás segíti az állkapocs, a fogak és a szájizomzat egészséges fejlődését.


Az anya számára is előnyös, mivel kényelmes, egyszerű és nem igényel eszközöket. Az anyatej mindig rendelkezésre áll, steril és megfelelő hőmérsékletű. Azok az anyák, akik tartósan szoptatnak, fokozottabb védelmet élveznek a mell – és petefészekrák, valamint a csontritkulás ellen.


Az anyatej folyamatosan alkalmazkodik a gyermek igényeihez. A közvetlenül a szülés után megjelenő kis mennyiségű előtejet kolosztrumnak nevezzük, mely ellenanyagban és fehérjében gazdag. Az újszülött emésztőrendszerében bevonatot képezve meggátolja a kórokozók és allergiát kiváltó anyagok véráramba kerülését. Enyhe hashajtó hatása megakadályozza vagy csökkenti az újszülöttkori sárgaság kialakulását. Pár nap elteltével jelenik meg az érett tej, mely megfelelő mennyiségben tartalmazza mindazt, amire egy egészséges csecsemőnek szüksége van.

Az anyatej összetétele egy szoptatáson belül is változik. A táplálás elején hígabb, tejcukorban gazdagabb, második felében zsírdúsabb tejhez jut a csecsemő. Átlagos táplálkozás mellett minden anya megfelelő tejet tud biztosítani gyermeke számára: nincs jobb vagy rosszabb anyatej. A tej termelését a „kereslet – kínálat” elve alapján a babák étvágya szabályozza: minél többet szopik, annál több anyatej termelődik.


S most a fentiek ismeretében nézzük meg mi az alapja a sikeres szoptatásnak:
  1. Fontos a gyerek igény szerinti szoptatása, nyugodtan hagyatkozzunk az éhségére. Tegyük félre az órát, mérleget, az egészséges gyermek jelezni fog, ha éhes.
  2. Az anyatejet a csecsemő szervezete gyorsan megemészti, így szoptassunk éjszaka is. Az éjszakai szoptatásnak nagy szerepe van az elegendő tej termelésében.
  3. Fél éves kor előtt ne adjunk kiegészítést, mely elveszi az étvágyat és a helyet is az anyatejtől. Ráadásul a fiatal csecsemő szervezete éretlen arra, hogy más táplálékot is megemésszen.
  4. Ne használjunk cumit, cumisüveget, mert ez ronthatja a szopási technikát. A cumizó gyerek kevesebb időt tölt mellen, ami a tejtermelés csökkenéséhez vezethet.
  5. Ha ritkábban szoptat, hogy egy etetésre több tej jusson, akkor kevés inger éri a mellet és a tej apadni kezd. A gyakori szoptatás növeli a tej mennyiséget.
  6. Bízzuk a gyerekre, hogy milyen gyakran és mennyi ideig szopjon, így a saját igényeinek megfelelő mennyiségű és minőségű tejhez fog jutni.
Ha a gyermek elmúlt 6 hónapos, megkezdhetjük a szoptatás melletti kiegészítést egy kis főzelékkel, gyümölccsel.  Ettől az életkortól kezdve már a nehezebben emészthető anyagok is felszívódnak és hasznosulnak a csecsemők szervezetében.

A hozzátáplálás késői kezdete az édesanya számára is kényelmesebb: fél éves kortól a kisbabák edényeit már nem kell külön fertőtleníteni.
A WHO ajánlása szerint a szoptatás legalább 2 éves korig javasolt, de ideális esetben addig tart, amíg a kisbaba magától abba nem hagyja.
Azok az édesanyák, akik bizonytalanok valamiben, nyugodtan kérjenek segítséget szakembertől (gyermekorvos, védőnő, szoptatási tanácsadó) mielőtt tápszerhez nyúlnak. A nehézségek általában átmenetiek, néhány nap alatt megoldhatók. A következő honlapon is sok értékes információ olvasható:www.szoptatasert.hu
Mindezek mellett azonban fontos arról is szólni, hogy attól még senki nem lesz rossz anya, mert bármilyen ok miatt nem tudja szoptatni gyermekét. A testi, lelki és szellemi egészségnek legfontosabb feltétele a szülők szeretete, gyengédsége és testközelsége.

Dr Német Ildikó

Szakgyógyszerész, Szent Sebestyén Gyógyszertár, Nagykovácsi