Hallott már a szívférgességről?

Dr. Német Ildikó képe

Hallott már a szívférgességről?

 

Még pár évvel ezelőtt a szívférgesség a külföldről (elsősorban a mediterrán országokból) behozott állatokra volt jellemző. Sajnos az utóbbi években többször is előfordult, hogy olyan állat betegedett meg a féregtől, aki sose hagyta el az országot. A globális felmelegedésnek köszönhetően már nem csak a déli országokban fertőznek a férgeket átvivő szúnyogok, hanem itthon is az egész ország területén, de elsősorban olyan helyeken (tavak, folyók, erdők mentén), ahol nagyobb az előfordulásuk.  Amennyiben nem védjük meg a házi kedvenceinket ezektől a rovaroktól, néhány éven belül komoly állategészségügyi problémát fog okozni e parazita megjelenése.

A szívféreg fertőzöttség kutyában, macskában, vadászgörényben, rókában és más húsevőkben, valamint az emberben is kialakulhat. A szívféreg lárváit szúnyogok terjesztik, melyek vérszíváskor fertőzik meg az élőlényeket. A csípés után 6-8 hónap múlva fejlődnek ki a felnőtt férgek, melyek 10-30 cm hosszúak lehetnek és az állat szervezetében 7-10 évig élnek.

Miért veszélyes a szívféreg?

Ha a férgek elszaporodnak és vándorlásba kezdenek a szervezetben, elzárhatnak nagyobb artériákat és az állat hirtelen halálát okozhatják.

Honnan tudjuk, hogy szívférges-e a kedvencünk és mi a teendő ilyenkor?

A szívférgesség külső jegyek alapján nehezen diagnosztizálható, igazán pontos eredményt az állatorvos által elvégzett szűrővizsgálat adhat.  Fáradékonyság, nehezebb légzés, légszomj, köhögés jellemezheti. Súlyosabb esetben az állat lesoványodik, valamint ájulás, májzsugor, hasvízkór jöhet létre.

Ha szívférges a kedvencünk, akkor hosszú és fáradtságos kezelés elé nézünk, mely csöppet sem veszélytelen. A kifejlett szívférget nem szabad elpusztítani, mert az tromboemboliat, s így az állat elhullását is okozhatja. Épp emiatt veszélyes a gyógykezelés is, mely fájdalmas arzén-alapú injekciókkal történik, s a legnagyobb és leggyakoribb kockázata is az, hogy az elpusztult férgek elkerülhetetlenül érelzáródást, illetve tromboemboliat okozhatnak a tüdőben.

Hogyan tudunk védekezni ellene?

Az előbb említettek miatt a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, mely során a szívféreg továbbszaporodását, más állatra, emberre való terjedését lehet megakadályozni. 

A megelőzésre kétféle megoldás lehetséges:

-          Több olyan rácseppentő oldat („spot-on”) és nyakörv is kapható, ami szezonális időszakban alkalmas a szúnyogok távoltartására. A szerek egy része nem véd minden élősködő ellen, ezért ha kullancs és bolha ellen is meg akarjuk óvni kedvenceinket, akkor több készítmény egyidejű használatára is szükség lehet.

-          A megelőzés másik lehetősége, ha olyan tablettát vagy spot-on készítményt alkalmazunk, amely a vérbe jutott szívféreg lárvákat elpusztítják, így azokból nem tud fejtett, szaporodni képes féreg kifejlődni.

Mivel az állatok hosszú ideig, akár évekig tünetmentesek, a megelőzés fontos része a rendszeres ellenőrzés is. Minél előbb fény derül a fertőzöttségre, annál jobb a gyógyulási esélye az érintett állatnak.

A fentiek alapján látható, hogy sokkal könnyebb megelőzni a szívférgességet, mint meggyógyítani a betegséget.  Minden esetben mikor kedvenceinket kullancs, bolha vagy férgesség ellen szeretnénk megvédeni, előtte feltétlenül érdemes az állatorvossal vagy a gyógyszerésszel konzultálni, hogy a legmegfelelőbb szereket válasszuk ki a számukra, melyek a patikánkban is megvásárolhatóak!


Olvassa el a témához kapcsolódó cikkünket ITT!


Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész


Címkék: