Őszi gyümölcsök

Dr. Német Ildikó képe

Őszi gyümölcsök

Bár a nyár már véget ért, de az ősz is számtalan ízletes és egészséges gyümölcsöt tartogat számunkra. Egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy a hidegebb hónapokban is sok gyümölcsöt fogyasszunk, ezzel biztosítva a szervezet számára megfelelő vitamin és nyomelem bevitelt.

► A régi közmondás szerint: „Napi egy alma, az orvost távol tartja.” Az egészséges élethez ugyan ennél többre van szükség, mégis az alma fogyasztása egy jó lehetőség arra, hogy egész évben hozzájussunk általa a fontos tápanyagokhoz. Nagyszerű A-, B- és C- vitaminforrás, valamint kálium, kalcium, cink, jód és fluor is található benne. Mindezek mellett ami igazán értékessé teszi az almát, az a magas flavonoidtartalma, melynek révén kiváló antioxidáns, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású. Ezen vegyületek elsősorban a héjában találhatóak, így lehetőség szerint ne hámozzuk meg. Nagy rosttartalma megköti és elvezeti a szervezetből a nehézfémeket, ezért gyerekeknek, kismamáknak kifejezetten javasolt a fogyasztása.

► Az alma közeli rokona a körte is a rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok jóízű tárháza. Rengeteg B- és C- vitamint, foszfort, káliumot és folsavat tartalmaz. A benne lévő kalcium szabályozza a vérnyomást, serkenti a vérkeringést, és hozzájárul az egészséges csontozat felépüléséhez, csökkentve így a csontritkulás kockázatát. Réztartalma igen erős antioxidáns hatással bír, sikerrel semlegesíti a szabad gyököket, a rákos betegségek megelőzésében hatékony. Ezenkívül részt vesz a bakteriális és gombás fertőzések leküzdésében és a hajhullás megszüntetésében is. A körte szabályozza a bélműködést, és vízhajtó hatása révén a mérgek kiürítését a szervezetből.

► Az egyik legigénytelenebb gyümölcsünk a szilva alacsony nátriumtartalma miatt a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők számára ajánlott. Jelentős mennyiségű almasavat, A-provitamint és B-vitamint tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet normális működéséhez. Jelentős szerepe van a köszvény és a reuma gyógyításában, mivel a szervezetet tisztítja a toxikus anyagoktól, húgysavaktól. Rendkívül gazdag káliumban, mely normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében, a koleszterinszint csökkentésében. A szilva felveszi a versenyt a szintetikus hashajtókkal mindenféle mellékhatás nélkül.

► A legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik a szőlő, melyet a „gyümölcsök királynőjének” is neveznek. Sokrétű felhasználásával és megannyi jótékony hatásával érdemelte ki ezt a megtisztelő címet. A szőlő vértisztító és idegerősítő hatása kiemelkedően jó. Remek izomregeneráló, gyógyítja a bél betegségeit, fokozza az epe elválasztást és ürítést, megakadályozza a vesekövek kialakulását. Igen jó hatású daganatos megbetegedésekben.

Ásványi anyagok közül elsősorban káliumot tartalmaz, mely a normális szívműködéshez szükséges.  C-, E-, valamint B-vitamin tartalma miatt az immun- és idegrendszert, továbbá az anyagcserét támogatja.

A szőlő szervezetünkre gyakorolt hatása a színétől is függ. A fehér szőlőt májbetegségek és visszerek esetén ajánlott fogyasztani, a piros asztma és tüdőbetegségeknél jó, míg a sötét szőlő támogatja a szervezet méregtelenítését. Fontos tudni azonban, hogy csak éhgyomorra fogyasztható, étkezés közben és utána sose együnk szőlőt, mert magas cukortartalma miatt könnyen megerjed, s így akadályozza az emésztést! A szőlőt épp ezért ne keverjük más gyümölccsel se! A magas szénhidráttartalma miatt cukorbetegek is csak módjával fogyaszthatják.

A szőlőmag kivonata, a szőlőmagolaj A- és E-vitamintartalma révén kiváló szabadgyök fogó, telítetlen zsírsav összetételének köszönhetően jótékony hatású a vér koleszterinszintjére. A hidegen sajtolt szőlőmagolaj kozmetikumok öregedésgátló adaléka, valamint baktériumölő tulajdonsága révén a gyulladást csökkenti.

Ez a gyümölcs azonban nemcsak egészséges táplálékként, hanem a borászat legfontosabb alapanyagaként is fontos szerepet tölt be az életünkben. A jó minőségű borból napi egy pohárnyi (kb. 2dl) szívvédő, roboráló, egészségmegőrző hatása ma már bizonyított. Ellenjavallt viszont gyerekeknek, terhes és szoptatós kismamáknak, májbetegeknek, egyes gyógyszerek szedése mellett és természetesen a gépjármű vezetők számára.

► Sok kertes háznál megtalálható a diófa, melynek termése zsírsavakban és vitaminokban gazdag. A dió egyik legnagyobb erénye a benne rejlő E-vitamin, ami az egészséges bőr legjobb ápolója. C-vitamin tartalma kiváló ellenszere és megelőzője a megfázásnak és influenzának. Továbbá nagymértékben hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, mert képes fokozni a „rossz” koleszterin kiürülését, másrészt növeli az erek tágulási képességét. Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé és a tojásé, és nincsenek káros lebomlás termékei. Jelentős kalcium forrásként a csontokat és a fogakat erősíti. A felsoroltakon kívül még A-, B- és P-vitamin, kálium, magnézium, foszfor, kén, vas, cink, réz és szelén is található benne, ezzel is bizonyítva, milyen értékes tápanyagforrás.

► Végezetül még néhány kevésbé ismert őszi gyümölcs jótékony hatására hívnám fel a figyelmet:

Az egyik ilyen a vörös áfonya, mely nemcsak a hólyaghurut kiváló ellenszere, hanem magas C-vitamintartalma mellett antioxidánsként is használhatjuk. Csökkenti a koleszterinszintet, javítja a memóriát, lassítja az öregedés folyamatát.

Hazánkban pár éve kapható a gránátalma, mely mérsékli az éhségérzetet, és beindítja a szervezet zsírégető folyamatát. Fogyasztásával megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, valamint a tüdő- és veserák kockázata csökkenthető. Ide tartozik még a füge, melyet az inzulin szinten tartása miatt érdemes fogyasztani. A belőle készült pakolás kiváló segítség a pattanások, szemölcsök kezelésében, sőt bárányhimlőben a viszkető foltok elmulasztására is alkalmazható.

Az említett gyümölcsök jótékony hatásai már a régi népi gyógyászatban is ismertek voltak, nem kell tartani mellékhatásoktól, gyermekek és kismamák is nyugodtan fogyaszthatják.

Egészségükre!

Dr. Német Ildikó

Szakgyógyszerész, Szent Sebestyén Gyógyszertár, Nagykovácsi