Nyaralás gyerekekkel

Dr. Székelyhidi Katalin képe

Milyen gyógyszerekkel indul nyaralni egy gyógyszerész?

Három gyerekkel….folytathatnám a címet, mert igazából ha gyógyszer, akkor legelőször három gyermekemnek gondolom végig a bepakolandó gyógyszerek listáját.

Ebben a cikkben konkrét gyógyszerkészítményeket nem fogok említeni, de ha bármilyen kérdése van, írja meg nekünk ITT, vagy hívjon minket a 06-26-355-966-os telefonszámon.

A nyaralás legkritikusabb pontja számomra a csomagolás. Mindenkinek megfelelő mennyiségű ruha, cipő (rossz idő esetére is persze…), piperecucc, játékok, mesekönyvek, alvókák és a gyógyszerek.

Most összeszedtem Önnek azt a nyolc legfontosabb gyógyszertípust és egyéb szükséges "kiegészítőt", amit én mindig magammal viszek nyaralni, bármerre induljunk is a gyerekekkel:

1472547166392390.jpg

1. Láz- és fájdalomcsillapító: Gyógyszerek közül ez az, amit én mindenképpen és az elsők között készítek be. Mert ha valami fáj, azzal addig is fél sikert tudok elérni, amíg el nem jutunk egy orvosig.
A láz- és fájdalomcsillapítók közül gyerekeknek vagy szirupot szoktam betenni, vagy rágótablettát. Ez utóbbi már hat éves kortól adható gyerekeknek és én azért részesítem előnyben a sziruppal szemben, mert könnyebb adagolni, nem kell hozzá kanál, nem kell hűtőbe tenni, nem folyik ki és kisebb helyen is elfér. És még az íze sem olyan botrányos. Kisebbeknek, hat éves kor alatt mindenképpen szirup javasolt, egy, vagy akár két év alattiaknak pedig a kúp. Ezeket nagy melegben mindenképpen tartsa hűtőben, így biztosan megőrzik a szavatosságukat, a szirupnak az ízén pedig határozottan javít a hűtött állapot.
12 éves kor feletti gyerekeknek pedig már lehet adni a felnőtteknek való gyógyszerekből, legalábbis a legtöbből.

2.Hasmenésre is mindig fel kell készülnöm. Ez nálunk elég gyakori, mint a legtöbb kisgyerekes családban, hiszen a gyerek akarva-akaratlan iszik abból a Balaton vízből, vagy koszos kézzel lát neki a lángosnak….szóval nem kell sok. Gyerekeknek én egy bizonyos hasfogó por készítményt szoktam bekészíteni (terméknevet szándékosan nem említek), amit csak vízben fel kell oldani és akár kiskanalanként adagolni. A lényeg, hogy egy tasaknyi port így, vízben oldva megigyon. Szén tablettát már inkább a nagyobbaknak lehet adni, mert amellett, hogy elég nehéz lenyelni, sok is kell belőle egyszerre, viszont nagyon hatásos hasfogó és bélfertőtlenítő szer. Lehet kapni gyógyszertárban vény nélkül sárgarépalét, ami szintén segíthet ebben a megbetegedésben és még finom is. Felnőtteknek vagy nagyobb gyerekeknek számos hatásos készítmény kapható vény nélkül, erről kérdezze gyógyszerészeinket. A bélflóra pótlása, regenerálása ilyenkor is nagyon fontos!
Az ilyenkor elvesztett sók hiánya is nagyon fontos, erre a célra is kaphatók készítmények természetesen, de ha minden kötél szakad, tegyen egy csipet sót egy nagyobb pohár vízbe és azt kortyoltassa lassan a gyermekkel.

3. Hányinger, hányás, utazási rosszullét csillapítására egy bizonyos homeopátiás készítményt szoktam bekészíteni, mert ennek nincs mellékhatása és nálunk nagyon bevált. Természetesen van rá nem homeopátiás gyógyszer is, ha Ön inkább azt preferálja.

4. Orrcsepp, orrspray mindig van nálam utazásnál. Az enyéim orra azonnal bedugul az első víz alá merülés után. Nem foglal sok helyet, hűtőben sem kell tartani, szóval egyet mindig bedobok.

5. Sebfertőtlenítőt (ami nem csíp) és sebtapaszt kisebb balesetekre, sérülésekre, horzsolásokra.. Tapaszból semmiképpen sem mesefigurásat, mert azt rögtön felragasztják mindenhova, mert „milyen szép matrica”. Sima egyszerű, többféle méretűt, egy dobozzal. Vagy csak egy pár darabot bedobok a táskámba.

6.
Csípésekre, kiütésekre is bekészítek egy tubus gélt, ami hatóanyagtartalma révén csillapítja a viszketést.
Idén kipróbáltam az Uriage legújabb termékét a Pruriced bőrnyugtató gélt, ami nem fényérzékenyít, tehát lehet vele strandolni nyugodtan és égett vagy viszkető, kiütéses bőrre is kiváló. Nekem nagyon bevált a napallergiámra.

7. Naptej persze gyerekeknek és felnőtteknek külön. Kisebbeknek jobbak a kifejezetten gyerek naptejek, mert általában ezek már homok- és vízlepergetők, tehát „gyerek-kompatibilisek”.
Kiszerelés tekintetében legyen minél nagyobb flakonban, mert a három gyerekre kell az a mennyiség.
Faktor tekintetében pedig gyerekekre az 50 faktor mindenképpen kell. Nagyobbaknál néhány nap után esetleg át lehet térni a 30 faktorra, de az alá semmiképpen nem szabad menni.

8. Napozás utáni krém nálunk alapvető, mert valaki (általában én) mindig megég. Nagyon szeretem az olyan készítményeket, amiben van Aloe vera, mert tényleg nagyon hatásosan nyugtatja a bőrt, úgy, hogy másnapra már csak a barnaság marad. De bármely másik készítmény jó lehet, a lényeg, hogy alaposan hidratálja a bőrt (és jó illata legyen...)

Gyógyszertárunkban hatalmas a választék napkrémek és napozás utáni készítmények terén, így javaslom, hogy mindenképpen kérje gyógyszerészeink segítségét az Önnek legmegfelelőbb termék kiválasztásában.

Ha Ön, vagy gyermeke szed rendszeresen valamilyen gyógyszert, azt se felejtse otthon. Célszerű picivel többet bekészíteni, mint ahány napra nyaralni mennek, nehogy véletlenül valami közbejöjjön és gyógyszer nélkül maradjanak.

Amit mindenképpen feleslegesnek tartok nyaralni vinni, azok az antibiotikumok!
Se gyereknek, se felnőttnek nem látom értelmét antibiotikummal felvértezve nyaralni indulni, rettegvén egy felbukkanó középfülgyulladástól például.
Persze hacsak nem éppen antibiotikum kúra alatt áll Ön vagy gyermeke. Ebben az esetben kérdezze meg a kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, hogy az alkalmazott antibiotikummal ki lehet-e menni a napra, nem okoz e napfényérzékenységet.

Nagyon kellemes és betegségmentes nyaralást kívánunk Önnek és családjának!

Dr. Székelyhidi Katalin és a Szent Sebestyén Gyógyszertár csapata