Nem minden egészséges, ami finom

Dr. Német Ildikó képe

Nem minden egészséges, ami finom

 

Újra itt a karácsony, s ilyenkor ünnepi finomságok sora kerül az asztalra. Valószínűleg a  kutyagazdik számára ismerős az a jelenség, mikor kedvencünk minden mozdulatunkat lesve könyörgő tekintettel előveszi a „mindjárt éhen halok ábrázatot”. Bizony igen nehéz megállni, hogy ne pottyanjon le pár falat, valamint a lakoma után is sokszor a kutya tányérjában köt ki az ételmaradék. Azonban nem árt az óvatosság, mivel bizonyos ételek kifejezetten károsak lehetnek a kedvenceinknek!

Nézzük, melyek ezek:

Csokoládé:

A legtöbben tudják már, hogy csokoládét adni tilos a kutyának (és a macskának is!), mivel a benne lévő teobromin hányást és hasmenést, súlyosabb esetben remegést, szívelégtelenséget, s akár az állat halálát is okozhatja. Ez az anyag minden csokiban megtalálható, de a legnagyobb mennyiségben az étcsoki és a kakaó tartalmazza.

Nyírfacukor:

Mostanában sokak alkalmazzák a diétájukban a nyírfacukrot, másnéven xilitet. Míg nekünk egy ártalmatlan cukorpótló, addig a kutyáknál a vércukorszintet drasztikusan lecsökkentheti, valamint a májat súlyosan károsítja. Főbb tünetei a levertség, remegés, láz, ájulás és a kóma. Vigyázzunk vele, mert sok étel van, melyről nem is gondolnánk, hogy xilitet tartalmaz, főként a diétás termékekben lelhető fel!

Hagymafélék:

A hagymafélék (ide tartoznak a virághagymák is, melyet előszeretettel ásnak ki a kertészkedő házi kedvenceink J) általában több mérgező összetevőt is tartalmaznak. Rombolják a vörösvérsejteket, s ezzel vérszegénységet okoznak.  A házi koszttal etetett kutyák ugyan minden nap találkoznak vele, de pici mennyiségben még nem jelent gondot. A nagymértékű hagymafogyasztás azonban már mérgezéses tüneteket eredményez, melynek étvágytalanság, gyengeség és hányás lehetnek a jelei. A tünetek nem azonnal, hanem napokkal később jelentkeznek, melyet a kutya fáradékonysága, sötét vizelete is mutat. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Szőlő és mazsola:

A szőlő és a belőle készült mazsola visszafordíthatatlan veseproblémákat okoz. Sajnos a legtöbb kutya szereti és ősszel a tőkéről önkiszolgáló módon le is eszi. A szőlőmérgezés tünetei: hasmenés, hányás, étvágytalanság, gyengeség, hasi fájdalom és csökkent vizeletmennyiség. A tünetek nagyjából 1 nappal a fogyasztás után jelentkezhetnek.

Nyers kelt tészta:

A nyers tésztában lévő élesztő tovább dolgozik a kutya gyomrában és komoly puffadást, hasfájást okoz ezzel. Ráadásul erjedés közben az élesztő alkoholt is termel, ami további problémákat okozhat.

Alkohol, kávé és tea:

Az ennivalók mellett nem árt odafigyelni arra, hogy a kutya még véletlenül se kapjon alkohol- vagy koffein tartalmú italokat. Az alkohol az agyra és a májra épp olyan káros hatást gyakorol, mint az embereknél, csak sokkal kevesebb mennyiség is elég e káros hatás kialakulásához. A koffein azért is veszélyes, mert koffeinmérgezésre nincs ellenszer!  Fogyasztása esetén nyugtalanság, szívproblémák, görcsök léphetnek fel, s sajnos sokszor visszafordíthatatlan állapotot idézhet elő.

S végül 2 különlegesség, az

 Avokádó és makadámdió:

Valószínűleg nem szerepelnek a mindennapos étlapunkon, de ezután se adjunk ezekkel készült ételt a kutyánknak.  Az avokádóban lévő toxinok veszélyesek a kutyákra nézve, a gyümölcs fogyasztása akár a kutya halálát is okozhatja. Ugyancsak súlyos panaszokat okozhat néhány szem makadámdió elfogyasztása is: gyengeség, hányás, izomgörcs, hőemelkedés vagy szapora szívverés jelentkezhet.

Ha szeretnénk a kutyánk számára valami finomsággal különlegessé tenni az ünnepet, süssünk inkább nekik kutyakekszet. Ennek elkészítése igen egyszerű, s sokféle receptből válogathatunk az interneten.
Őszintén szólva, még sosem csináltam kutyakekszet, pedig az én kutyusom biztosan imádná.
De ha egyszer lesz egy csöpp időm és nekiállok a kutyakeksz gyártásnak, akkor a következő egyszerű receptet fogom kipróbálni:
1/2 kg liszt (lehet teljes kiőrlésű is) , 1 nagy tojás és 1,5 dl húsleves alaplé összegyúrva. Lehet ízesíteni bacon kockákkal, répával, zöld fűszerrel. 1,5 cm vastagra kinyújtva, formákkal kiszúrva és 180 fokon megsütve. Só nem kell bele!!!

Igazábó, a siker garantált és legjobb barátaink igazán hálásak lesznek a törődésért!

Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész


Címkék: