Nátha és kezelése

Dr. Német Ildikó képe

Nátha és kezelése

 

A hűvösebb időszak beálltával egyre több beteg keresi fel gyógyszertárunkat meghűlés tüneteivel. Bár a hideg önmagában nem okoz megfázást (az eszkimók sem folyton betegek ☺), mégis ilyenkor télen sokkal gyakoribbak a náthás megbetegedések, melyben több tényező is közrejátszhat:

  • Egyik oka, hogy a náthavírusok hűvös időben gyorsabban terjednek.

  • Az emberek ilyenkor több időt töltenek zárt térben összezsúfolva. A fűtött helyiségek levegője kiszárítja a felső légutak nyálkahártyáját, ami ideális életterévé válik a kórokozók szaporodásának.

  • A téli fényhiány következtében kevesebb D-vitamin termelődik a szervezetünkben, melynek eredményeképp az immunrendszer legyengül és fogékonyabbá válik a fertőzésekkel szemben. Ugyanígy az alacsonyabb hőmérsékleti viszonyok is gyengítik a szervezetünk védekezőképességét.

A meghűlés a felső légutak vírusos fertőződése, melynek következtében a kórokozók megtelepszenek a nyálkahártyákon, jellegzetes általános (levertség, hőemelkedés) és helyi tüneteket okozva, úgymint torokkaparás, torokfájás, tüsszögés, köhögés, orrfolyás orrdugulás, időnként fejfájás és kötőhártya gyulladás.

Általános esetben néhány nap - 1 hét alatt a panaszok kezelés nélkül is mérséklődnek. A betegséget nem lehet gyógyítani, csupán a tüneteket enyhíteni, s ezzel a közérzetet javítani. A beteg, ha csak lehet, maradjon otthon az első napokban, mert ilyenkor fertőz a leginkább. Meleg környezet, láz esetén ágynyugalom kívánatos. Sokféle gyógyszer illetve gyógyhatású termék áll rendelkezésünkre a meghűlés tüneteinek enyhítésére, melyek vény nélkül is kaphatóak a patikákban. Hasznos segítségünk lehet valamelyik kombinált készítmény, melyek láz- és fájdalomcsillapítót, orrdugulás gátlót, esetleg C-vitamint és köptetőt is tartalmaznak. Azonban ezek alkalmazása terhesség és szoptatás alatt, valamint magas vérnyomásos betegség esetén ellenjavallt! Az egy csoportba tartozó, azonos hatóanyagú gyógyszereknél figyelni kell, ne szedjük egyszerre a túladagolás veszélye miatt. Fontos tudni még, hogy 12 éven aluli gyermekeknek csak paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítmény adható, mivel az aszpirin vírusfertőzésekben való használatánál egy igen veszélyes betegség /Reye-szindróma/ alakulhat ki.

Elengedhetetlen a keletkező orrváladék folyamatos eltávolítása a felülfertőzések elkerülése miatt. Ennek fellazítását, ürülését elősegíti a bőséges, főként meleg folyadékfogyasztás. Az orrcseppeknek több fajtája ismert: a tengervízből álló sós orrspray-k nedvesen tartják az irritált orrnyálkahártyát és hígítják a váladékot. Viszont vannak olyan hatóanyag tartalmú orrcseppek, melyek összehúzzák az ereket a nyálkahártyában, így csökkentve a duzzanatot, segítve az orrlégzés átjárhatóságát. Ezeket a termékeket azonban nem szabad 1 hétnél tovább alkalmazni a tolerancia kialakulásának veszélye miatt.

Torokfájásra számos torokfertőtlenítő tabletta, spray, gargarizáló között választhatunk, melyek helyileg hatva csökkentik a kórokozók számát.

Nagyon fontos a meghűlés kezelésekor még valamilyen nyákoldó használata is, ezzel segítjük elő a légutakban levő váladék kiürülését. Száraz, kínzó köhögésre viszont köhögéscsillapítókat javaslunk, melyek a köhögési ingert gátolják. A kétféle köhögésre alkalmazott szert nem szabad keverni, mert ha hurutos köhögésre szedünk köhögéscsillapítót, gátoljuk a váladék kiürülését.

Hasznos lehet még különböző illóolajok (eukaliptusz, fenyő, mentol, kámfor) inhalálása vagy akár mellkas kenőcsként való alkalmazása. Ellenben gyerekeknek 3 éves kor alatt mentolos készítmények használata kerülendő, mivel légzési nehézséget, fulladásos rohamot válthat ki. Számukra kifejezetten babák részére készült termékeket vásároljunk.

Az infralámpa használata segíthet felszakítani az orrmelléküregekben letapadt váladékot.

A meghűlés tüneteit otthon található természetes szerekkel is enyhíthetjük, ilyenek pl. a vörös- és fokhagyma, méz, citrom és a különböző gyógyteák (csipkebogyó, hárs, bodza, kakukkfű, útifű)

Antibiotikumok szedése felesleges, hiszen hatástalanok vírusokkal szemben. Ezt csak akkor írja fel az orvos, ha valamilyen bakteriális felülfertőzöttség alakult ki.

Biztos módszer a nátha elkerülésére nincs, de a megelőzés egyik kulcsa az immunrendszer erősítése. Ennek érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, az elegendő alvásra és a stresszhelyzetek kiiktatására. A réteges, időjárásnak megfelelő öltözködés is alapvető. Járványveszélyes időszakban még fokozottabban kell ügyelni a higiéniára: a gyakori, alapos kézmosásra, papír zsebkendő használatára, s hogy ne nyúljunk szájunkba, orrunkba és szemünkbe. Náthás beteg lehetőleg ne menjen tömegbe, és különösen ne látogasson gyerekeket, idős, legyengült embereket!

Kérje gyógyszerészeink tanácsát!

Várjuk szeretettel gyógyszertárunkban!

Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész

Címkék: