Napvédelem - szakértő szemmel

Dr. Német Ildikó képe

NAPVÉDELEM

Itt a nyár és a híradásokban folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy nagyon magas az UV sugárzás, percek alatt le lehet égni.
Ilyenkor Önnek is fokozottan védenie kell a bőrét a Nap káros sugaraitól, mert a leégés mellett akár súlyosabb következményei is lehetnek a napozásnak. A napfény mintegy 5%-át teszi ki a szem számára láthatatlan UV-sugárzás, melyet 3 tartományra (UVA, UVB, UVC) szoktak bontani.
Az
UVC – sugarak nagy részét kiszűri a Földet körülvevő ózonréteg. Az UVA –sugárzás hatol legmélyebben a bőrbe, nem lehet tőle leégni, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. A bőr barnulásáról és leégéséről az UVB – sugarak gondoskodnak, melyek szintén hozzájárulhatnak a bőrrák kifejlődéséhez.
Sokan úgy gondolják, hogy csak napozáskor kell a napvédelemmel foglalkozni, pedig az utcán sétálva, autóvezetés közben (az ablaküveg 80%-ban átengedi az UV fényt!), fa vagy napernyő alatt hűsölve is leéghetünk. Sportolásnál a szél hűsíti a testet és nem is vesszük észre a leégést. Izzadással pedig a fényvédők is leoldódnak rólunk. Épp ezért tanácsos mindenkinek a bőrtípusától függően valamilyen fényvédőt használnia.
A naptejen található fényvédő faktor ( SPF= Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott készítményt alkalmazva mennyi idővel tovább tartózkodhat a napon anélkül, hogy leégne.
Ez a faktorszám csak az UVB-sugárzás elleni védőhatásról nyújt információt, a jelenleg kapható fényvédőkön max. 50-es jelzés lehet. Az UVA-sugárzással szemben is védelmet nyújtó termékeknél ma már ezt külön is jelzik a csomagoláson.
Mivel a készítmények hatásának alapja a bőrrel történő kémiai reakció, ezért tanácsos 1/2 órával előbb felkenni, mielőtt napra mennénk.

Hét pontban összeszedtem Önnek, mik azok a legfontosabb szabályok, amelyek betartásával biztosan elkerüli a napégést:

  1. 11 és 16 óra között ne menjen a tűző napra, mert ilyenkor éri a legtöbb ártalmas sugárzás.

  2. Válasszon  magas faktorszámú, UVA ellen is védelmet nyújtó napkrémet. Kisgyermekek  vagy érzékeny bőrűek számára a csak fizikai szűrőket tartalmazó ásványi  hatóanyagú (titán-dioxid, cink-oxid) napozót vegyen, ugyanis ezek nem  szívódnak be a bőrbe és allergiát, fényérzékenységet sem okoznak.  Fényvédő hatásuk abban rejlik, hogy a napfényt visszaverik és  szétszórják, így hatásos védelmet nyújtanak.     A gyerekek bőrében rengeteg fejlődő sejt van, így különösen fontos a bőrvédelem, mivel a gyerekkorban elszenvedett napégések duplájára növelik a felnőttkori bőrrák kockázatát.

  3. Amennyiben hosszabb ideig tartózkodik a napon, úgy 2 óránként ismételten alkalmazzon napvédőt. Úszás, erős izzadás vagy törölköző használatakor mihamarabb kenje be magát újra, még akkor is, ha „vízálló” volt a készítmény. Sokan elfelejtik, hogy borús napokon is le lehet égni, mivel az UV–sugárzás 90%-a átjut a felhőkön is.

  4. Ajkai védelméről se feledkezzen el, vegyen igénybe fényvédőt tartalmazó ajakbalzsamot. A valódi UV- szűrővel ellátott napszemüvegek is mindenképp ajánlottak. A fejtető, fül, orr, váll és kézfej különösen nagy sugárzásnak van kitéve, ezek fényvédelmét sem szabad elmulasztani. 

  5. Napozás előtt ne használjon kozmetikumokat (kivéve napvédő), parfümöt, mert ezek bőrirritációkat okozhatnak.

  6. Egyes gyógyszerek (pl. gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, idegrendszerre hatók, vízhajtók, stb.) fényérzékennyé tehetik a bőrt, míg bizonyos fogamzásgátlók ún. májfoltot okozhatnak. Ezek szedésénél fokozott  fényvédelem szükséges, melyre kollégáimmal együtt mindig felhívjuk a figyelmet.

  7. Végül  fontos megemlíteni, hogy a tavalyról megmaradt naptejet nem érdemes  elhasználni, mert a meleg és a levegő hatására a fényvédő faktor néhány  hónap alatt tönkremegy és a védelem már nem garantált. Tehát nem éri meg spórolni a napvédővel, a maradékot ne tegye el jövőre, inkább vegyen újat!

    A bőrgyógyászok által is bevizsgált és ajánlott készítmények széles választékát megtalálja patikánkban.
Kérje gyógyszerészeink segítségét, tanácsát!

Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész