A gyógyító folyékony arany: MÉZ

Dr. Német Ildikó képe

A gyógyító folyékony arany:

Méz

 

Most virágzott a hárs, nemrég elnyílott az akác is. Ilyenkor gyűjtik be a méhek a kedvenc mézeinket, melyeknek számos gyógyhatása van.

Ezeket a gyógyhatásokat szeretném bemutatni most Önnek kicsit részletesebben:

A méhek szorgos munkájukkal a virágok nektárját összegyűjtik és a szervezetükben átalakítva a lépek sejtjeiben raktározzák el. Így jön létre a rendkívüli hatású végeredmény, a méz. Eredetétől függően igen sokféle tulajdonságú lehet: színe, íze, illata, aromája és összetevői eltérőek attól függően, hogy milyen növényről gyűjtötték a méhek.

Az ember és a méhek kapcsolata több ezer évre tekint vissza. A mézet már az őskorban is alkalmazták nemcsak édesítőszerként, hanem a szertartásoknál tartósító- és fertőtlenítőszer, valamint fontos gyógyszeralapanyag volt. Ennek eredményeképp a mai napig fontos szerepet tölt be a népgyógyászatban.

A méz mintegy 15-20%-a víz. Fő értékét a benne található szénhidrátok, aminosavak, fehérjék, enzimek képezik. Cukortartalmának- melyből legjelentősebb a szőlőcukor és a gyümölcscukor- több mint 80%-a azonnal felszívódik, nem terhelve ezzel a hasnyálmirigyet. Többféle vitamint (C- és B-vitaminok), kb. 30-féle ásványi anyagot tartalmaz, melyekből legnagyobb mennyiségben kalcium található benne, a csontképzési zavarokra kifejtve hatását. Ezenkívül réz, vas, mangán, foszfor, kálium és nátrium, cink is lelhető fel benne.

Tápláló és gyógyító hatása a legismertebb. Nagy energiatartalma ellenére könnyen emészthető, így a fáradtság és a betegségek leküzdésében is alkalmazható. Jó háziszere a meghűléses betegségeknek és a felső légutak hurutos elváltozásainak, alkalmazása eredményes a makacs torok-, orr- vagy fülfertőzések ellen. Magas káliumtartalma miatt baktériumölő tulajdonságú, a méz sok esetben hatásosabb, mint az antibiotikumok. Ugyanezen antimikrobális hatása miatt külsőleg sebek fertőtlenítésére is használható a magas cukor és alacsony pH-tartalmának, valamint a szerves savaknak köszönhetően, hozzájárul a vágások, horzsolások, égési sebek, felfekvések gyógyulásához. Kedvezően hat az izomzatra, szívre, segíti beállítani a vérnyomást. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, méregtelenít, tisztítja a szervezetet, a máj sokkal könnyebben és jobban dolgozza fel, mint a cukrot. Ugyancsak kiváló méregtelenítő hatású a mézmasszázs is.

Ha ilyen egészséges, akkor mindenki fogyaszthatja?

A méz gyors vércukoremelő képessége miatt cukorbetegek részére nem javasolt. Azonban egy jól beállított diabetesesnél néha, kis mennyiségben beilleszthető az étkezésbe, de ilyenkor minden esetben számolni kell a szénhidrát tartalmával. (1 evőkanál méz kb. 12 g szénhidrát)

Ugyancsak nem tanácsos alkalmazni a virágporra vagy más összetevőjére allergiások számára még külsőleg sem!

Bármilyen egészséges és magas tápértékű élelmiszer, 1 éves kor alatt semmilyen formában nem szabad adni csecsemőknek! A feldolgozatlan méz a Clostridium botulinum nevű baktérium spóráit tartalmazhatja, mely a csecsemőkre éretlen bélflórájuk miatt különösen veszélyes lehet. Később, az 1 évnél idősebb gyerekeknél és felnőtteknél ez már nem okoz megbetegedést.

S most adok Önnek még pár praktikus tanácsot a mézfogyasztáshoz:

·         Mézet ne csak gyógyításra, hanem betegség megelőzésére is bátran használja

·         Éhgyomorra lehetőleg ne egye, mert a savas pH-ja miatt bánthatja, irritálhatja a gyomrát

·         Ételbe, italba csak akkor keverje, amikor már annyira kihűlt, hogy fogyasztani lehet

·         Ajánlott este enni belőle, mert ekkor érvényesül legjobban a nyugtató hatása

·         Egyszerre ne egyen túl sokat belőle, inkább naponta 1-1 kávéskanállal

A méhészeti termékek –méz, virágpor, propolisz, méhpempő- rendszeres fogyasztása segíti az egészség megőrzését és az immunrendszer erősödését, ennek gyógyító célú felhasználásával foglalkozik az apiterápia.

Remélem hasznosnak és érdekesnek találta cikkemet.


Bármilyen kérdése van a témával kapcsolatban, ÍRJON NEKÜNK!


Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész