Metabolikus szindróma - 1. rész

Dr. Gombos Mária képe

 

A metabolikus szindróma(MS)jelentősége és a primer prevenció lehetőségei a gyógyszertári gyakorlatban.

 

  Az MS tünetegyüttes a gyógyszerészi gondozás protokoll legfontosabb eleme, s mint ilyen lehetőséget nyújt a gyógyszerészeknek az ilyen tünetegyüttessel rendelkező betegek kiszűrésére, tanácsadásra és a kockázati tényezők tudatosítására.

 

Mi is a MS tünetegyüttes?

 

Népegészségügyi probléma, a szív és érrendszeri betegségek és halálozás fokozott kockázatát jelenti. Meghatározása nem egységes, de valamennyi definícióban közös, hogy civilizációs betegség, genetikus hajlam alapján,

helytelen életmód és táplálkozás hatására, lappangva kialakuló progresszív anyagcserezavar, amelyben meghatározó jelentőségűek az alábbi tünetek:

  • hasra, hasüregre jellemző elhízás

  • zsíranyagcsere zavar

  • magas vérnyomás /130/80 Hgmm felett/

  • éhomi vércukorszint emelkedés.

Ha ezekből a tünetekből legalább 3 jelen van, kimondható a MS diagnózisa.

 

A magyar népesség körében csaknem minden ötödik személynél megfigyelhetők a tünetegyüttes jellegzetességei. Sajnos nem fordítunk kellő figyelmet a felisme- résre sem az általános orvosi gyakorlatban és maguk a betegek sincsenek tuda-  tában az életveszélyes állapotnak. Mindez azért is sajnálatos, mert az MS idejében felismerhető és a korai stádiumban hatékonyan kezelhető.

 

    Legfontosabb a cukorbetegség kialakulásának megelőzése, mert ennek a kórképnek a kialakulásával következményes szív és érrendszeri betegségre és életminőség romlására számíthatnak.

 

    A lehetséges okok közül a legfontosabbak az inzulinrezisztencia és a hiper-

inzulinémia, a kóros vérzsír értékek, a hasi, zsigeri elhízás, étkezés utáni emelkedett vércukorszint, a stressz, az alvás alatti légzéskimaradás, krónikus gyulladásos folyamatok, a máj elzsírosodása, gyulladása és persze az életkor és a nem .

 

   A kockázatemelő tényezők  között természetesen előkelő helyet foglal el a

dohányzás, stressz és a depresszió, az emelkedett húgysavszint.

 

  A MS kezelése a már említett tünetekkel jellemzett elváltozások kezelése:

az elhízás, a magas vérnyomás, a kóros vércukorszint és a kóros zsíranyagcsere kezelése. Elsődleges fontosságú és lényegesen olcsóbb megoldás a nem gyógyszeres gondozás, vagyis az egészséges életmód és táplálkozás, a sok mozgás, a normális testsúly elérése és biztosítása. Ebben a fázisban, a meg-előzésben lehet fontos a gyógyszertár, a gyógyszerész szerepe. Itt lehetőség van a gyógyszerészi gondozás keretein belül tanácsot kérni és adni, lehetőség van bizonyos mérések elvégzésére (pl. vérnyomásmérés, triglicerid, koleszterin, vércukormérés, testzsírmérés) amelyek tájékoztató jelleggel bírnak a fenti betegség felismerésénél. Segíthet a gyógyszerész egy megbízható vérnyomás- mérő vagy egy vércukorszintmérő készülék kiválasztásában, tanácsot adhat a dohányzásról való leszokáshoz, vagy éppen a testsúlycsökkentéshez.

 

   A már kialakult betegségnél a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen. Ez már természetesen orvosi kompetencia, de a gyógyszerszedéssel kapcsolatos kérdésekben, esetleges gyógyszerkölcsönhatásoknál ugyanúgy tanácsot lehet

kérni a gyógyszerésztől.

 

   Nem lehet eléggé hangsúlyozni (a statisztikai adatok tükrében), hogy a megelőzést, odafigyelést már gyerekkorban el kell kezdeni. A genetikai ténye-zők hajlamosítanak a betegség kialakulására, ezért akinél a családban már előfordult ilyen jellegű probléma az fokozottabb odafigyelést igényel.  

Aki esetleg felfedezni véli magán, vagy családtagján a MS valamelyik tünetét,

vagy egyéb kockázati tényezővel rendelkezik, forduljon tanácsért a kezelő orvosához, a gyógyszerészéhez és tegyen lépéseket az egészsége érdekében.

 

Dr Gombos Mária

Szakgyógyszerész

Szent Sebestyén Gyógyszertár, Nagykovácsi