Metabolikus szindroma - 3. rész

Dr. Gombos Mária képe

A magas vérnyomás  

  

  

  A magas vérnyomás a MS (metabolikus szindróma)  tünetegyüttesnek , az ún. „halálos négyes”-nek  az egyik képviselője az elhízás, a zsíranyagcsere zavar és cukoranyagcsere zavar mellett.  Az ebben a kórképben szenvedő betegek  60%-ánál kimutatható.

A vérnyomás általánosan  elfogadott,  normális felső határa 130/85 Hgmm. Ezen érték fölött emelkedett  ill. 140/90Hgmm  fölött magas vérnyomásról beszélünk.

 A magas vérnyomás sokáig észrevétlen marad, hiszen fájdalmat nem okoz, nincsenek tipikus tünetei, mégis komoly károkat eredményezhet a szervezetben. Árt az ereknek, a szívnek, az agynak, a veséknek, veszélyezteti a látást. Kezeletlenül súlyos fenyegetést jelenthet a keringési rendszerre ( a stroke-ok 80%-át, az infarktusok 50%-át a hipertónia okozza).

A világ fejlett országaiban és hazánkban is a magas vérnyomás az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Két értékkel jellemezhető. A felső (szisztolés) a szív erőkifejtését írja le összehúzódáskor , az alsó (diasztolés) pedig a szívverések közötti nyomásviszonyokat tükrözi az érrendszerben.

 

   Sokan abba a tévedésbe  esnek , hogyha sikerül beállítani a vérnyomás célértéket  már úgy érzik nincs szükség további gyógyszeres kezelésre és abbahagyják a gyógyszerszedést. Fontos, hogy a hipertónia nem gyógyítható , viszont jól kezelhető betegség , de a terápia élethosszig tart. 

 

     Mi okozhatja a magas vérnyomást? 

     A hipertónia kialakulásának oka az esetek 90%-ban ismeretlen. Ha a betegség hátterében nem áll szervi elváltozás, elsődleges hipertóniáról beszélünk.

A magas vérnyomás kialakulásának hátterében az öröklött hajlamon kívül szerepet játszik az elhízás , a mozgásszegény életmód, a stressz, a dohányzás, a túlzott alkohol és só fogyasztás, az érelmeszesedés, vagyis mindazok a kockázati tényezők, amelyek, mint korábban már szó volt róla, a MS kialakulásában is szerepet játszanak.

     Az érintettek száma erősen korfüggő, az életkor előrehaladtával nő a betegek aránya, de a fiatalok 10%-a is érintett. A fiatalok között is egyre gyakoribb az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a monitorfüggő , mozgásszegény, stresszes életmód, aminek következtében ebben a korcsoportban is nő a betegek száma. 

    Életmód és terápia 

   A magas vérnyomás ellenőrzése éppolyan fontos, mint a cukoranyagcsere kontrollja . A magas vérnyomás éppen annyira káros, mint az emelkedett vércukorszint, vagy a zsíranyag- csere zavar, köztük fontossági sorrendet nem lehet felállítani. A szűrővizsgálatok  célja a betegség korai felismerése és megfelelő kezeléssel a szövődmények megelőzése.   Mivel gyakran tünetmentes, panasz nélkül is indokolt , hogy 18 év felett mindenkinek, évente 1x legalább megmérjék a vérnyomását. Különösen akkor érdemes odafigyelni, ha vannak családi előzmények, hiszen nemcsak a hajlam, hanem az egészségtelen életmód is hagyományozódik.

Enyhén emelkedett vérnyomás esetén megoldást jelenthet az életmód megváltoztatása.

Pl. a túlsúly mérséklése, a kalóriabevitel korlátozása, több mozgás beiktatása.

Étrendi változtatások szintén jó hatásúak lehetnek , pl. sófogyasztás csökkentése, több zöldség, gyümölcs, kevesebb készétel, felvágottak, finomított szénhidrát. Fontos a bevitt zsírok arányának a megváltoztatása a telítetlen zsírok javára.

A dohányzás elhagyása, az alkohol fogyasztás csökkentése szintén jó hatású.

 

Napi ½-1 óra tempós séta oldja a feszültséget, a stresszt és csökkenti a testsúlyt . Pl. 10 kg fogyással, akár 5-20 Hgmm-rel is csökkenhet a vérnyomás. 

Mint látjuk az életmódbeli, étrendi ajánlások ugyanazok, mint az elhízás ill. a MS tünetegyüttes  többi összetevője esetén, hiszen a hipertónia is ennek az összetett anyagcsere zavarnak szerves része és mint ilyen a kezelése is a többi tünettel együtt, holisztikus

megközelítéssel lehetséges.

 

    Amennyiben már gyógyszeres kezelésben részesül a valaki, fontos betartani a terápiás ajánlásokat, hiszen a vérnyomás néhány Hgmm-rel történő csökkentése 7-10%-kal csökkenti az olyan  szív-érrendszeri  események kockázatát , mint az infarktus vagy a stroke. Sokszor nem elég 1 gyógyszer a megfelelő vérnyomás kontrollhoz, 2-3 gyógyszer együttes adására is szükség lehet, ezért mindenképpen fontos a beteg együttműködése a kezelőorvosával és fontos a rendszeres vérnyomás ellenőrzés a rendelőben is és otthon is. 

 

        Néhány gyakorlati tanács az otthoni vérnyomásméréshez:

 

-Fontos , hogy klinikailag validált, megbízható készüléket használjunk. A gyógyszertárban a készülék választásban szakszerű segítséget tudunk nyújtani.

-Csak a felkaron történő vérnyomásmérés ad pontos értéket.

-Időnként ellenőriztetni kell szakszervízben a mérőnket /kalibráltatni kell/.

-Vérnyomás mérést nyugodt körülmények között kell végezni. Érdemes elolvasni és betartani a készülék tájékoztatójában leírtakat a mérés körülményeiről.    A legfontosabb betartandó szabályok:

-A mérést megelőző 30 percben nem lehet dohányozni, koffeint, alkoholt fogyasztani.

-A mérés előtt legalább 5 percig pihenni kell.

-A mérés ülő testhelyzetben történjen , a kar szív magasságban legyen alátámasztva.

-A mandzsetta a kar közepére kerüljön kb. 2-3cm-re  a könyökhajlattól, a ruha ne akadályozza a mérést.

-Egy alkalommal a mérést legalább 2x kell megismételni 2 perc különbséggel és a két mérés átlagát kell figyelembe venni (több mérés esetén az utolsó 2 mérés átlagát).

 

-Kezelés alatt álló betegnél tanácsos a mérést naponta 2x , reggel és este végezni a gyógyszerbevétel előtt és a méréseket naplóban rögzíteni. 

     Összefoglalásképpen , a magas vérnyomás az MS többi komponenséhez hasonlóan komoly kockázati tényező a szív-érrendszeri történések létrejöttében, ezért nem lehet félvállról venni. Figyeljünk hát oda kellőképpen a saját és a családtagjaink egészségére!

Dr. Gombos Mária

Szakgyógyszerész, Szent Sebestyén Gyógyszertár, Nagykovácsi