Köptető vagy köhögéscsillapító?

Dr. Német Ildikó képe

Köptető vagy köhögéscsillapító?

A tavaszi enyhe, megfázásos, influenzás időszakban a vásárlók gyakran térnek be hozzánk köhögés panaszával, köhögéscsillapítót kérve a tüneteikre. Ilyenkor egy-két célzottan feltett kérdés után sokszor kiderül számomra, hogy nem is köhögéscsillapítóra, hanem köptetőre van szükségük a gyógyuláshoz.

Most nézzük mi a különbség a kétféle gyógyszer között!

A köhögés a szervezet normál védekező reakciója, mely során a levegő erőteljes kiáramoltatásának segítségével megtisztítja a légutakat a váladéktól, irritáló anyagoktól, valamint az idegen testektől. Fajtája szerint kétféle köhögést különböztethetünk meg: a száraz és a hurutos köhögést.

A száraz, más néven improduktív köhögés gyakran rohamokban tör ránk és nem távozik vele váladék. Jellemzően a légutak nyálkahártyájának irritációja következtében alakul ki, melyet fertőzések, belélegzett vagy félrenyelt idegen anyagok okozhatnak. Az októl függően jelentkezhetnek még egyéb tünetek is, mint például torokfájás, nátha, kaparó érzés a garatban. Ezek a kísérő tünetek segíthetnek a diagnózis felállításában is.
Ha a köhögés elhúzódó vagy rendszeresen visszatér, okozhatja egyes gyógyszerek mellékhatása, valamint számos krónikus betegség (reflux, COPD, asztma, szívproblémák, esetleg daganat).
Mivel a köhögés a légutak megtisztítását szolgálja, a legtöbb esetben nem szabad elfojtani gyógyszerrel. Viszont a hosszantartó, kínzó száraz köhögés nagyon kifáraszthatja a beteget, különösen, ha az éjszakai pihenést is zavarja, ebben az esetben alkalmazzon köhögéscsillapító gyógyszereket. Ezek 1 hétnél tovább nem szedhetőek, mivel egyeseknél fennáll a hozzászokás veszélye. Ezenkívül mellékhatásként székrekedés és az autóvezetést is befolyásoló figyelem, koncentráció csökkenés jelentkezhet. Gyógynövények közül hatásosak lehetnek a lándzsás útifű, izlandi zuzmó vagy az orvosi zilizteája. Sokszor a kiszáradt nyálkahártya nedvesítése is segíthet a tünetek csökkentésében, ezt elérheti a levegő párásításával, sok folyadékbevitellel, valamint gyógycukorkák szopogatásával.

A köhögés másik fajtája a hurutos, vagyis produktív köhögés, amikor a légutakban keletkezett különböző mennyiségű váladékot köhög fel.
Az ilyen típusú köhögést nem szabad csillapítani, a váladékot mindig ki kell üríteni, mert kórokozót tartalmazhat és ez másodlagos fertőzésekhez (pl. tüdőgyulladás) vezethet. Itt is nagy segítséget jelenthet az inhalálás és a bőséges folyadékbevitel, de fontos szerep hárul a köptető hatású nyákoldó gyógyszerekre, melyek elősegítik a nyák fellazítását és kiürülését. Ezeket estére már sose vegye be, mert az éjszaka termelődő váladéktól nem fog tudni pihenni.  Egyes esetekben, mikor nem tud aludni a folyamatos köhögéstől, éjjelre bevehet egy kis köhögéscsillapítót, de napközben mindenképpen a hurut oldása a cél.

A váladék felköhögésének megkönnyítését szolgáló köptetők széles választéka áll rendelkezésre a patikákban, melyek közül érdemes elsőként a gyógynövény alapúakat kipróbálni.

A váladék mennyisége és minősége segíthet a diagnózisban.
A vírusos eredetű megbetegedések általában színtelen nyák képződésével járnak, míg a bakteriális fertőzésre sárgás-zöldes váladék utal.

 Véres köpet esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

A gyógyszertárban számos köhögésre való gyógyszer, gyógytermék kapható recept nélkül, melynek megfelelő kiválasztásában szívesen segítünk a kollégáimmal együtt. Azonban, ha 1-2 héten belül sem javulnak a tünetek, mindenképpen keresse fel orvosát!

További kérdése van a témával kapcsolatban?
Tegye fel kérdéseit gyógyszertárunkban személyesen, vagy írjon nekünk az info@nagykovacsipatika.hu címre és hamarosan válaszolunk! 

Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész