Egy kellemetlen nyári emlék - a hüvelygomba

Dr. Német Ildikó képe

Nyári rém - a hüvelygomba

Tombol a nyár, sokan a vízpartokon hűtik magukat. Ilyenkor igen gyakoriak a hüvelyfertőzések, - gyulladások, mely a nők nagy százalékát érinti élete során legalább egyszer.
A hüvelyflóranormál esetben is tartalmazza a Candida albicans nevű gombát, mely a baktériumokkal egyensúlyban nem okoz semmilyen kóros tünetet. Savas kémhatású (pH = 3,8 – 4,2), ez a közeg felel azért, hogy a kórokozók ne tudjanak elszaporodni.
A probléma akkor lép fel, ha ez az egyensúly felborul és túlsúlyba kerülnek a gombák. Ennek több oka is lehet: legyengült immunrendszer, hormonális hatások (menstruáció, terhesség, fogamzásgátlók, klimax), stressz, egyes gyógyszerek (antibiotikum, szteroid vagy rákellenes kezelés) vagy akár strandolás során a vizes környezetben összeszedett fertőzés. Fokozott gombaveszélynek vannak kitéve a cukorbetegek is, mivel az emelkedett vércukorszint miatt a hüvelyhám érzékenyebb.
Állandóan visszatérő hüvelygomba oka lehet még ételallergia is, ill. ha a partner nincs kezelve, könnyen létrejön a visszafertőződés.
A hüvely gombás fertőződése igen kellemetlen, azonnali tüneteket produkál, melyek a következők lehetnek:
 • nemi szervek viszketése, égő érzés
 • sűrű, sárgásfehér túrós vagy aludttejhez hasonló hüvelyváladék
 • hüvelyi érzékenység, fájdalom főként közösülés során
 • kivörösödés intim tájakon, melyet súlyosbít a vakarás az érintett tájakon
 • gyakran társul mellé hólyaghurut is, melyet vizelési panaszok jeleznek
Mivel külső-belső fertőzésről van szó, kezelése során törekedni kell arra, hogy mindkét helyen alkalmazzuk a terápiát. Ilyenkor hatékonyan segítenek a hüvelykúpok és krémek, melyek rövid időn belül megszüntetik az irritáló panaszokat és egy részük vény nélkül is kapható.
A fertőzés gyógyítása után fontos a hüvelyflóra természetes egyensúlyának helyreállítása probiotikus kúpokkal.
A kúra során nélkülözhetetlen az állandó partner kezelése is.
A hüvely gombás fertőzése megelőzhető, ha 1-2 alapszabályt betartunk:
 1. Kerüljük a szénhidrátban gazdag élelmiszerek fogyasztását, mivel a cukrok a gombák számára fontos tápanyagot jelentenek.
 2. Jól szellőző, laza alsóneműt viseljünk. A műszálas ruházat, nylon harisnya meleg, nedves környezetet teremt, melyben a gombák gyorsan szaporodnak.
 3. Figyeljünk az intim higiéniára. Nem javasolt az illatosított szappanok, intim spray-k, dezodorált betétek, tampon használata. A gyakori és intenzív mosdás is káros lehet, mert megzavarhatja a nyálkahártya védekező mechanizmusát.
 4. Tisztálkodás után alaposan törülközzünk meg és minél hamarabb váltsuk le a nedves alsóneműt, fürdőruhát.

  Gombafertőzés esetén a törülközőt naponta cseréljük le és mossuk ki.
 5. Mára már köztudott, hogy antibiotikum szedés esetén megelőző jelleggel valamilyen probiotikumot is szedünk a bélflóra helyreállítására. Ugyanez igaz a hüvelyflórára is: gomba vagy baktérium ellenes terápia végén a természetes egyensúlyt itt is vissza kell állítani.
Amennyiben a kezelés hatására nem múlik el a panasz, feltétlenül keressük fel a nőgyógyászt vagy a nemibeteg gondozót, hiszen a tünetek mögött más fertőzés is állhat, melyre célzott gyógykezelés lehet alkalmas!

Dr Német Ildikó

Szakgyógyszerész, Szent Sebestyén Gyógyszertár, Nagykovácsi

Címkék: