HÁZIPATIKA

Dr. Német Ildikó képe

Mi kerüljön a házipatikába?

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy váratlanul beteg lett, s nem volt lehetősége azonnal orvoshoz fordulni.

Hirtelen jelentkező panaszok esetén vannak gyógyszerek, amelyek sokat segíthetnek az első orvosi ellátásig, illetve adott esetben ismert, ismételten jelentkező panaszok esetén a már megszokott terápia akár meg is oldhatja a panaszokat. Ezen gyógyszerek nagy része vény nélkül is kapható a gyógyszertárakban, melyek összeállításában szívesen adnak tanácsot patikánk munkatársai.

Hogy mit érdemes otthon tartani, ebben próbálok egy kis segítséget nyújtani:

Láz- és fájdalomcsillapítók

A paracetamol tartalmú gyógyszerek kíméletesebbek a gyomorral és terhességben is biztonsággal adhatók, az ibuprofen készítmények viszont gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, s szoptatás alkalmával az elsőként választandó szerek. Ugyanilyen jó hatásúak még az aszpirin, diclofenac ill. ketoprofen tartalmú gyógyszerek.

Fontos tudni, hogy 12 éven aluli lázas gyermeknek az orvos megkérdezése nélkül sose adjunk acetilszalicilsav tartalmú készítményeket, mivel egy ritka, de igen veszélyes betegség alakulhat ki egyes vírusfertőzésekben (influenza, bárányhimlő) való alkalmazásuknál!

Mivel a kisebb gyerekek még nem tudják lenyelni a tablettát, nekik kúp vagy szirup formájában adagoljuk ezen orvosságokat.

Szerezzünk be egy pontosan mérő lázmérőt is.

Megfázás elleni szerek

Többféle formában kapható komplex szerek, melyek bevétele enyhíti a megfázás kellemetlen tüneteit. Érdemes otthon tartani valamilyen torokfertőtlenítő pasztillát, orrcseppet, gyógyteát (kamilla, hársfa, csipkebogyó), valamint köhögés esetén köptető illetve köhögéscsillapító szert is. Többféle homeopátiás készítmény közül is választhatunk.

Hasmenés elleni szerek

Elsőként javasolt szerek az adszorbens, azaz megkötő tulajdonságú aktív szén, kaolin (bolus alba), diosmectit hatóanyagúak, melyek védőréteggel vonják be a bélnyálkahártyát és megkötik az izgató hatású méreganyagokat.

Más elven működik a szintén vény nélkül kapható loperamid, mely csökkenti a bél összehúzódásait, így gátolva a hasmenést.

Hasmenés idején és antibiotikumos kezelésnél fontos a sérült bélflóra helyreállítása probiotikumok alkalmazásával.

Allergia és rovarcsípés

Allergia és rovarcsípés kezelésére hasznos lehet a kalcium, allergia ellenes tabletták és kenőcsök.

Kötszerek és sebfertőtlenítők

Kisebb sérülések ellátásához tartsunk otthon (jódos) fertőtlenítőszert, valamint a seb kezeléséhez steril mull-lapot, mullpólyát, ragtapaszt és gyorstapaszt. Érdemes az esetleges égési sérülésekre hűsítő, hámosító szereket beszerezni.

S minek nincs helye a házi patikában?

Felesleges otthon bármilyen antibiotikumot készletben tartani, mert mindig az adott bakteriális fertőzésre ír fel egy megfelelően hatásos összetételű készítményt az orvos. Így soha ne használjunk egy korábbi kezelésből megmaradt antibiotikumot, hanem vigyük vissza a gyógyszertárába, ahol szakszerűen megsemmisíthető!

Végezetül még néhány aranyszabály:

Adott tünetre csak egyféle orvosságot szedjünk, különben könnyen túladagolhatjuk az azonos hatóanyagú, de más fantázianevű készítményekkel. A különböző hatóanyagú gyógyszerek egymás hatását nem erősítik, de a mellékhatások hatványozottan fordulhatnak elő.

Hűvös, száraz, fénytől védett helyen tároljuk az elsősegély csomagunkat. Mindenképpen olyan helyen tartsuk, ahol gyerek nem érheti el.

A lejárt szavatosságú gyógyszereket a patikába vigyük vissza, ahol egy kihelyezett gyűjtőbe dobjuk, mert veszélyes hulladéknak számít. Félévente érdemes ellenőrizni a házipatikánkat – kiselejtezni a lejártakat és beszerezni a hiányzókat.

Köztudott, hogy a gyógyszerek egymás hatását erősíthetik vagy gyengíthetik, esetleg más kóros tüneteket okozhat az együttes hatásuk, ezt fontos figyelembe venni a nem vényköteles szereknél is.

Ha a továbbiakban bármi kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Kérésére házipatikáját szívesen összeállítjuk ill. átvizsgáljuk.

Dr Német Ildikó

Gyógyszerész, Szent Sebestyén Gyógyszertár, Nagykovácsi

Címkék: