Felfázás

Dr. Német Ildikó képe

Felfázásról

  

Beköszöntött az ősz, s bár a nappalok még melegek, éjszakára, reggelre már eléggé lehűl az idő.

Ilyenkor gyakrabban fordul elő egy tipikus női betegség, a hólyaghurut, melyet sokszor csak felfázásként említünk. Ez az elnevezés csak részben felel meg a valóságnak: valóban okozhatja a hideg és az alulról történő megfázás, de létrejöhet bakteriális fertőzés következtében is. Minden esetben a húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása okozza a panaszokat.

Bár a férfiak is szenvedhetnek a húgyúti fertőzések tüneteitől, mégis e betegség jellemzően a nőknél alakul ki nagyobb gyakorisággal. Ennek magyarázata anatómiai okokra vezethető vissza: a nők húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké, illetve a húgycső és a végbélnyílás közelsége miatt könnyen átjutnak a kórokozók.

S most nézzük, melyek azok a legjellemzőbb tünetek, melyeket észlelve hólyaghurutra gyanakodhatunk:

  1. szokásosnál jóval gyakrabban és hirtelen jelentkező vizelési inger

  2. égő, szúró érzés vizeléskor

  3. szagos, sötét színű vizelet

  4. vizelés fájdalommal jár a húgyhólyagban

  5. súlyosabb esetben láz, hidegrázás, fájdalom az alhasban, illetve véres vizelet

A betegség kezelésében lényeges hangsúlyt kell fektetni a bőséges (legalább napi 2 liter) folyadékfogyasztásra, mellyel „kimoshatjuk” a gyulladást okozó baktériumokat. Teát készíthetünk csalánból, mezei zsurlóból, nyírfalevélből, aranyvessző virágos hajtásából és tarackbúzából. Ezek a növényi vízhajtók azonban csak rövid ideig használhatók és kerülendők vese- vagy szívbetegség miatti ödémás betegeknél.

A húgyúti fertőzések (kiújulásának) megelőzésére a legjobb természetes gyógymód a tőzegáfonya, mely megakadályozza a baktériumok megtelepedését a húgyhólyag falán. Mind nyersen, mind kapszula formájában segít megelőzni és enyhíteni a tüneteket. Már kialakult bakteriális fertőzés kezelésére a medveszőlőlevél szolgál, mely tabletta, tinktúra és tea formájában is megvásárolható a gyógyszertárakban. Teájából 1 teáskanálnyit 1,5 dl vízben kell áztatni 6-12 órán át, mivel a meleg vagy forró vizes kivonatok magas csersavtartalma miatt a gyomrot irritálhatja. Naponta maximum 4 adag iható belőle és 1 hétnél tovább nem alkalmazható, illetve 1 éven belül legfeljebb ötször fogyasztható.

Ezeken kívül az alhasra helyezett meleg tasak és ülőfürdő is enyhítheti a tüneteket.

Fájdalom esetén görcsoldó, valamint paracetamol vagy ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapító bevehető.

Sokszor előfordul, hogy valaki meggyógyul a betegségből, s ennek ellenére rövid időn belül újra felfázásos panaszokkal találja magát szemben.

A betegség kiújulásának esélye csökkenthető bő folyadékfogyasztással, réteges öltözködéssel, higiénés szabályok betartásával.  Tanácsos fürdőzés után a nedves ruhát mielőbb lecserélni, az altestünket melegen tartani. Fontos, hogy a baktériumok minél hamarabb távozzanak a szervezetünkből, s ne legyen idejük szaporodni, ezért a vizeletünket lehetőleg ne tartsuk vissza.

Megelőzésre jótékony hatású a fent megemlített tőzegáfonya.

Ha a fájdalom és a tünetek pár nap után nem enyhülnek, esetleg fokozódnak vagy huzamosabb ideig fennállnak, érdemes sürgősen orvoshoz fordulni, ugyanis valószínű, hogy antibiotikumos kezelésre lesz szükség. A várandós nők, gyermekek, cukorbetegek, vese - és húgyúti betegségben szenvedők már a tünetek kezdetekor keressék fel a kezelőorvosukat!

 

Dr Német Ildikó

Szakgyógyszerész, Szent Sebestyén Gyógyszertár, Nagykovácsi

Címkék: