Eper

Dr. Német Ildikó képe

A nyár első gyümölcse: az eper


Végre megjelent a közelgő nyár első gyümölcse, az eper. Sokak számára kedvelt ez az illatos, és fantasztikusan ízletes piros gyümölcs, mely az egészségünkre is rendkívül pozitív hatással van.

Talán meglepő, de C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom és a narancs. Sőt, a málna és a szőlő után az egyik legjobb mangánforrása a szervezetnek, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, biotin, kálium, vas, folsav, magnézium és B6-vitamin is található benne. Érdemes Önnek is beillesztenie a napi táplálkozásába, mert kimondottan kalóriaszegény, így ideális fogyókúrázóknak is.

Nagy mennyiségben előfordulnak benne antioxidánsok, melyek segítenek a szervezetnek védekezni a szabadgyökök károsító hatásai ellen és az öregedést is lassítják. Ezen tulajdonsága révén képes a reumás, köszvényes fájdalmak enyhítésére, védi a szemünket, valamint fogyasztása mérsékli a rák kialakulásának kockázatát. Erőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, a szív- és érrendszerre hatva csökkenti a koleszterinszintet és megelőzhető vele az érfalak károsodása is.

Az egyik legjobb vértisztító, méregtelenítő és vizelethajtó gyümölcs, fogyasztása jótékonyan hat a máj és az epe működésére. Belső tisztító hatása külsőleg is megmutatkozik, a bőr felfrissül, szépsége fokozódik az eper fogyasztásakor. Ezenkívül külsőleg pakolásként alkalmazva kitűnő pórusösszehúzó tulajdonságú, a pattanásos bőr kezelésének is hatékony természetes alapanyaga.

S kiknek különösen ajánlott még?

Kifejezetten javasolt e népszerű bogyós gyümölcs evése várandós kismamáknak magas vas- és folsavtartalma és a benne rejlő jód miatt, melyek magzat normál fejlődéséhez elengedhetetlenül szükségesek.

Ugyancsak érdemes dohányosoknak és a környezetükben élő passzív dohányosoknak is epret fogyasztaniuk, mivel e gyümölcsben található egy olyan vegyület, mely mérsékli a cigarettafüstben nagy mennyiségben jelenlevő sejtkárosító anyagok hatását.

Ha az eper ilyen „szupergyümölcs”, akkor mindenki eheti?

Az eper azon gyümölcsök közé tartozik, mely mérhető mennyiségű oxalátot tartalmaz, így epe- és vesekő problémákkal küszködők minimalizálják a fogyasztását.

Sajnos – mint az apró magvas gyümölcsök általában- az eper is többeknél súlyos allergiás reakciót válthat ki, csalánkiütést, súlyosabb esetben légzési nehézséget okozva. Épp ezért gyerekeknek mindenképp 2 év felett és akkor is először csak óvatosan adjuk!

Az eper 2-3 napig tárolható hűtőben anélkül, hogy a benne fellelhető tápanyagok nagy része megsemmisüljön. E népszerű bogyós gyümölcs felhasználási köre sokrétű, de itt is igaz, hogy hő hatására az értékes vegyületek elbomlanak, így legjobb alaposan megmosva, nyersen fogyasztani, esetleg salátákba, joghurtba vagy turmixba keverni.

Használja ki most a lehetőséget és egyen minél többet ebből az egészséges és tápláló gyümölcsből, amíg még kapható!

További kérdése van a témával kapcsolatban?

Kérdezze gyógyszerészeinket a patikában, vagy írjon nekünk levelet ITT!


Dr. Német Ildikó
Szakgyógyszerész