Az agyhártyagyulladásról

Dr. Német Ildikó képe

 

Az elmúlt hetekben 2 súlyos agyhártyagyulladásos esetről is szóltak a hírportálok, melyből az egyikben egy fővárosi gimnazista sajnos belehalt a betegségbe.


Az agyhártyagyulladás kialakulásáért baktériumok, vírusok és bizonyos esetekben gombák is felelősek lehetnek. A hírekben bemutatott eseteket a ritkán előforduló, de sokszor halálos kimenetelű Neisseria meningitidis nevű baktérium okozta, mely cseppfertőzéssel terjed. A betegség hirtelen jelentkezik, s pár órán belül végzetes kimenetelű lehet. A kezdeti tünetek megjelenésekor nem egyértelmű a diagnózis, a gyengeség, láz, fejfájás alapján akár influenzára is gyanakodhatunk. Mire a jellemző tarkómerevség kialakul, már nagy a baj. További jellemző tünet még a szemek fényérzékenysége, hányás, koncentrációs zavar, valamint apró vöröses kiütések megjelenése a bőrön. Ez esetben is igaz, hogy minél hamarabb felismerik a betegség tüneteit és elkezdik a célzott antibiotikus kezelést, annál nagyobb eséllyel gyógyítható. A szövődmények is sajnos súlyosak lehetnek, süketség, idegrendszeri károsodások maradhatnak vissza.


A betegség védőoltással megelőzhető. Oltassunk vagy sem?

Agyhártyagyulladásban mindenki megbetegedhet, de főként a 2 év alatti gyerekek és a 15-21 közötti fiatalok korosztályát érintheti. Mivel Magyarországon nem gyakori ez a fertőzés, sok szülő úgy gondolja nem éri meg beadatni a drága oltást. A 2 hónapos kort betöltött csecsemők részére ajánlott, de nem kötelező a Meningitis C elleni védőoltás, mely jelenleg államilag támogatott, viszont 2017 januárjától ingyenesen elérhető. 2-12 hónapos kor között 2 részoltás adandó legalább 2 hónapos időközzel, s később még szükség van egy emlékeztető oltásra is, melynek idejét a gyermekorvos határozza meg. Az 1 év feletti gyerekeknek, serdülőknek és felnőtteknek ugyanebből az oltásból 1 adag beadása javasolt.


Pár évvel ezelőtt megjelent a piacon a Meningitis B elleni vakcina is, mely szintén 2 hónapos kortól adható. 1 éves kor felett már a kombinált Meningitis ACW135Y is oltható. Ezek beadása felnőtt korban is megfontolandó, főleg olyanoknál, akik zárt közösségben (iskola, kollégium, fesztiválok) élnek. Ezek a védőoltások elég drágák és önköltségesek, mégis a kisgyerekek és a tinédzserek számára mindenképp ajánlottak, kb. 2 hét alatt adnak védettséget. Bár ritka betegségről van szó, de a gyakori halálos kimenetele, illetve a szövődmények súlyossága miatt jobb felkészülni ellene még akkor is, ha ehhez mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni.