Bárányhimlő

Dr. Német Ildikó képe

Bárányhimlő

 

Ilyenkor a téli szezonban a nátha és az influenza mellett a bárányhimlő az egyik leggyakrabban előforduló fertőző betegség.

Rendkívül ragályos, a fertőzött környezetében szinte mindenki elkapja. Közvetlen érintkezéssel és cseppfertőzés útján levegővel is terjed, de a használati tárgyak is közvetítik. Elsősorban zárt közösségekben okoz járványt. A bárányhimlőn átesettek általában életre szóló védettséget szereznek e betegség ellen. Újra fertőződés akkor lehetséges, ha az első nagyon korán vagy csak enyhe formában zajlott le. Lappangási ideje 14-21 nap, ennek utolsó napjaiban, a kiütések megjelenése előtt is már fertőzőképes a beteg. Ilyenkor levertség, fejfájás, orrfolyás, hőemelkedés vagy láz is jelezheti a betegség kialakulását. Jellemző, hogy a kiütések nem egyszerre, hanem több hullámban jelennek meg: elsőként az arcon, nyakon, törzsön, majd a végtagokon, sőt még a szájban és a nyálkahártyákon is előfordulhatnak. A viszkető pöttyök kezdetben gombostűfej nagyságúak, majd víztiszta folyadékkal telnek meg. Ezután a hólyagok bennéke zavarossá válik, közepük kissé behúzódik és pörkökké száradnak, melyek 1-2 hét alatt nyom nélkül leesnek.

A bárányhimlő enyhe, szövődmény nélküli esetei csak tüneti kezelést igényelnek. A legfontosabb, hogy nem szabad vakarózni, mert a hólyagok elvakarása hegesedést okozhat és a fertőzést is továbbterjeszti. Ennek elkerülésére ajánlatos mentolos hintőport alkalmazni és a körmöket rövidre vágni. A régen alkalmazott rázókeverék használata ma már tilos, mert a kiütéseket, ha nem hagyjuk szellőzni, felülfertőződhetnek és bőrgennyesedést, maradandó hegeket okozhatnak.

Az ülőfürdő nem ajánlott a felázás veszélye miatt, de zuhanyozni lehet, majd puha törölközővel óvatosan itatgassuk fel a nedvességet. Fésülködésnél is vigyázzunk, hogy ne sértsük fel a fejbőrön lévő hólyagokat. Bőrnyugtató hatású lehet, ha 1 liter vízbe ½ kanál szódabikarbónát teszünk és ezzel locsoljuk a bőrfelületet.

Mivel a szájban is kialakulhatnak hólyagok, kerüljük a nehezen fogyasztható, fűszeres élelmiszereket, valamint a túl sós vagy savanyú ételeket és italokat, mert fájdalmas irritációt okozhatnak.

Szükség esetén lázcsillapítást végzünk, de acetilszalicilsav  ( Aspirin ) tartalmú gyógyszer adása tilos 12 év alatti gyerekeknek!  Esetleg viszketést csökkentő szerek, például szájon át szedhető antihisztaminok adhatók. Egyéb gyógyszeres kezelés általában nem szükséges, kivéve azon betegeknél, akiknek valamilyen ok miatt sérült az immunitásuk, így a betegség súlyossá válhat. Ez esetben az orvos vírusellenes gyógyszert ír fel, mely a fertőzés első 24-48 óráján belül adva lényegesen lerövidítheti és enyhítheti a betegség lefolyását.

Fontos, hogy a beteg ne menjen közösségbe, különösen a kismamák, csecsemők, idős és beteg emberek társaságát kerüljék, mert rájuk nézve a betegség végzetes lehet.

A pár perces séta, rövid levegőzés megengedett, de hosszabb ideig nem javasolt kimenni a lakásból, mivel fertőző betegségről van szó.

Régen azt tartották, hogy jobb minél hamarabb átesni rajta, mivel a bárányhimlő nem kizárólag gyerekbetegség. Azok a felnőttek, akik nem védettek a kór ellen, megkaphatják a vírusfertőzést és rendszerint súlyosabb lefolyású, több kockázattal jár, mint gyerekkorban.

Sokan nem tudják, hogy a bárányhimlő nem ártalmatlan gyermekbetegség. A megbetegedések mintegy 10%-ában jelentkezik szövődmény, mely a maradandó hegesedésen kívül tüdőgyulladás, vesegyulladás, bőr– és lágyrész fertőzés, vérmérgezés, illetve súlyos és végérvényes idegrendszeri problémák lehetnek.

A várandósság első 3 hónapjában bekövetkező fertőzésnek magzatkárosító hatása lehet. A harmadik hónaptól átvészelt bárányhimlő magzati kockázata már csekély, de az anyai kockázata nagy.  

A betegség ma már védőoltással megelőzhető, mely a veszélyeztetettek számára 9 hónapos kor felett adható. A leghatékonyabb védelem 2 adag oltóanyaggal érhető el, melyek beadása közt minimum 6 hétnek kell eltelnie. Az oltással kb. 15-20 nap alatt alakul ki a védettség.

Az övsömör és a bárányhimlő kórokozója azonos. A bárányhimlőn átesetteknél a vírus a gerincvelő idegeiben lapul, mely évtizedekkel később övsömört okozva aktiválódhat. A felnőttek bárányhimlős gyerektől nem kaphatnak övsömört. A betegség azért alakul ki náluk, mert a gyerekkori bárányhimlő révén szerzett védettségük idővel csökken. Az övsömör nem fertőző betegség, ha várandós édesanya lesz beteg, az nem veszélyezteti a magzatot.

 

Járvány idején kérje gyógyszerészeink segítségét, tanácsát!

 

Dr. Német Ildikó

Szakgyógyszerész

Szent Sebestyén Gyógyszertár, Nagykovácsi
Címkék: